Poetul zilei
Dragoş Protopopescu
(1892 - 1948)

3 Poezii
1 Sonete
1 Romante

Poezia de azi

Primavara
de Virgil Gheorghiu
E primavara iarasi si pasarile cinta
Ascunse printre frunza ciresilor albiti,
Un cintec de-amintire, iubirea noastra sfinta

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Alexandru Andritoiu biografie completa

Poezii



Alexandru Andritoiu
Nastere: 8 octombrie 1929, Vascau, judetul Bihor
Deces: 1 octombrie 1996, Bucuresti

S-a nascut la 8 octombrie 1929 in comuna Vascau, judetul Bihor, intr-o familie de moti.

Face scoala primara in comuna natala, apoi continua studiile la Liceul "Samuil Vulcan" din Beius, pe care il incheie in 1948. incepe studiile universitare la Facultatea de Filologie din Cluj, in 1949, pe care le paraseste insa in 1950, deoarece este trimis la Scoala de Literatura "Mihai Eminescu" din Bucuresti (1950-1951).

Debutase in 1949 in pagina culturala a ziarului "Lupta Ardealului" din Cluj, iar mai tarziu numele ii va aparea si in "Almanahul literar" din aceeasi localitate, devenit mai tarziu revista "Steaua". Dupa absolvirea Scolii de Literatura poetul lucreaza in mai multe redactii ale unor reviste literare ("Contemporanul", "Gazeta literara", "Luceafarul") sau de alt profil (" Viata militara", "Cravata rosie"). Din anul 1965 este redactor sef al revistei "Familia" din Oradea. Poezia sa a fost premiata de diferite foruri culturale; a publicat de asemenea traduceri din lirica universala, a scris poezie pentru copii, reportaje, insemnari de calatorie, scenarii de film. A plecat dintre noi in 1996.


Creatia de inceput a poetului sta sub semnul descendentei sale ardelenesti in latura ei estetica, si se apropie, in latura ei tematica, de realitatile concrete ale timpului. Aceasta traditie se pastreaza in esenta si in creatia sa de dupa 1960, cand, in general, in poezia noastra se manifesta o resurectie a liricului. Poetul devine un neoclasic livresc si sentimental (latura traditionala este implicata), iar temele abordate sunt cele din arsenalul obisnuit: eroziunea clipei, iubirea, varstele inaintate, cu nostalgia lui "irreparabile tempus". Spiritul neoclasic este uneori fulgerat de "witz"-uri romantice, peste care poetul trece insa cu repeziciune. in descendenta formatiei sale putem cita, cum poetul insusi o face, pe Pliniu si Horatiu, pe Francis Jammes si Ion Pillat, pe Goga si Blaga, chiar pe Emil Isac, de care se apropie prin unele accente simboliste. La toate acestea adaugam un dar deosebit al versificatiei, care il determina ca, in fata naturii, a sentimentului, sa-si uite maestrii (de care nu se leaga nicidecum epigonic), sa fie el insusi, sa devina un "senzual cu suflet eseninian", care "absoarbe frumosul in variatele lui intruchipari, atent la melodiile inefabile ale lumii, la incarcaturile lor afective" (Aurel Martin). Emotia poetica se ordoneaza in limpezimea versului clasic.

Volume de versuri:

In Tara Motilor se face ziua, Bucuresti, E.S.P.L.A., 1953;
Dragoste si ura, Bucuresti, Editura Tineretului, 1957;
Portile de aur, Bucuresti, Editura Tineretului, 1958;
Constelatia lirica, Bucuresti, E.P.L., 1963;
Varful cu Dor, Bucuresti, Editura Tineretului, 1964;
Simetrii, Bucuresti, Editura Eminescu, 1970;
Euritmii, Bucuresti, Editura Albatros, 1972;
Aur, Bucuresti, Editura Albatros, 1974;
Pe drumul meu, volum antologic, Bucuresti, Editura Eminescu, 1974; Constelatia lirei, votum antologic in colectia "Biblioteca pentru toti", Bucuresti, Editura Minerva, 1985;
Versuri, Timisoara, Editura Facla, 1987.

Fila de calendar a aparut in volumul Aur, Bucuresti, Editura Albatros, 1974. Urieseste a aparut in volumul Versuri, Timisoara, Editura Facla, 1987. Toamna femeii. Si tutunul a aparut in volumul Versuri, Timisoara, Editura Facla, 1987.


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Alexandru Andritoiu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani