Aron Cotruş
Nastere: 2 ianuarie 1891, Hașag, Sibiu
Deces: 1 noiembrie 1961 La Mirada, California
Aron Cotruș a fost un diplomat și scriitor roman.
S-a nascut la 2 ianuarie 1891 in comuna Hasag (Loamnes) din judetul
Sibiu. Ca si Cosbuc, Octavian Goga, Lucian Blaga, ceilalti mari poeti ai Ardealului, si Aron Cotrus este fiu de preot. Face primele clase primare in comuna natala, apoi in comuna Lupu de langa Blaj, unde tatalui sau i se incredintase parohia. incepe primele clase de liceu la Blaj, iar din 1911 se transfera la Brasov, unde isi va si termina studiile liceale.
Se inscrie la Universitatea din Viena, la Facultatea de Litere, dar nu incheie studiile din lipsa de mijloace materiale, iar la izbucnirea primului razboi mondial este inrolat in armata austro-ungara, in 1916, si trimis pe frontul italian. Trece insa la italieni si se inroleaza in Legiunea Romana, inca dinainte de razboi vocea poetului devenise populara prin impresionantul ei mesianism social, cu inrauriri de esenta expresionista. Chiar in timp de razboi el publica poezii in ziarele si revistele vremii.
Dupa incheierea armistitiului, Legatia Romaniei din Roma ii incredinteaza Serviciul de Propaganda pentru unitatea tuturor romanilor (1919-1920). il regasim apoi la Arad, unde, inca din 1913, fusese redactor la ziarul "Romanul. in 1928 este numit presedinte al Sindicatului Presei din Ardeal si Banat. Dupa o intensa activitate redactionala si editoriala, in 1929 este numit atasat de presa la Milano, pentru ca, spre sfarsitul lunii decembrie a anului 1930, poetul sa fie transferat tot ca atasat de presa pe langa Legatia Romaniei de la Varsovia. Se preocupa intens de cunoasterea, aici, a culturii si literaturii romane; va realiza chiar, in limba poloneza, o antologie a poeziei romanesti moderne.
Din anul 1937 revine in tara, lucrand in aceeasi calitate in cadrul Ministerului Afacerilor Externe. La inceputul anului 1940 este numit consilier de presa la Madrid, unde va ramane in timpul celui de-al doilea razboi mondial si dupa aceea. Din 1945 este director al ziarului "Carpatii si presedinte al Asociatiei Romanilor din Spania. Aici, in exil, va publica volumele Drumuri in furtuna, 1951, intre Volga si Mississippi, in 1956. in anul 1957 paraseste Spania si se stabileste in America, in California. Moare la 1 noiembrie 1961 intr-un spital din Long Beacb, California, si este inmormantat la Detroit.
Poezia lui Aron Cotrus este vizionara si sociala; el poate fi considerat vocea cea mai patetica, mai rasunatoare a liricii ardelene, caracterizata dealtfel prin spirit mesianic, rascolitor si tulburator. Versul lui declanseaza energii latente, angajeaza; criticul literar Ov. S. Crohmalniceanu afirma ca "intreaga structura verbala a poeziilor sale e antrenata de un dinamism violent interior. Criticul Nicolae Manolescu ii remarca de asemenea "cruzimile de vocabular. Cuvintele hd, mai ales dintr-o anumita zona a creatiei, sunt "dure, pietroase, cazand grele ca niste lespezi sau se rostogolesc, tunand, clocotind, fumegand. Aceste violente si contursiuni traduc un zbucium teribil (), o sete de absolut. Voce distincta in lirica noastra interbelica, poetul concentreaza in versul sau o energie multimilenara, iar eruptia ei capata mai ales forme sociale.
Volume de versuri:
Poezii, Orastie, Tipografia noua, 1911;
Sarbatoarea mortii, Arad, Tipografia Concordia, 1915;
Neguri albe, Alba Iulia, 1920;
Romania, Brasov, Tipografia A. Muresanu;
Versuri, Arad, Editura Librariei Diecezane, 1925;
In robia lor. Arad, Tipografia Corvin, 1926;
Strigat pentru departari. Timisoara. 1927;
Maine, Craiova, 1928;
Printre oameni in mers, Sosnowiec, 1933;
Horia, Brad, Editura Pan-theon, 1935;
Tara, Bucuresti, 1937;
Minerii, Bucuresti, Tiparul universitar, 1938;
Peste prapastii de potrivnicie. Bucuresti, colectia Nationalista, 1938;
Eminescu, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1939;
Rapsodia daca, Bucuresti, F. P. L. A., 1942.
O, plecarile, plecarile a aparut in volumul Versuri, Arad, Editura Librariei Diecezane, 1925.
Patru Opinca a aparut in volumul Maine, Craiova, 1928.
Ai nostri sunt acesti munti a aparut in volumul Maine, Craiova, 1928.
Peste creste ude a aparut in volumul Printre oameni in mers, Sosnowiec, Polonia, 1933.
Horia a aparut in volumul cu acelasi nume, Brad, 1935.
Aprecieri critice
"Format prin frecventarea neindoielnica a poetilor revolutionari si razvratiti din diverse literaturi, in chip mai evident a cehilor Milos Irco, Karel Doman, Petr Berzuc, familiarizat cu poezia expresionista, de atitudine activista, dinamica, Cotrus se apropie obiectiv de futurism si in general de curentele avangardiste, avand afinitati si cu poetii rusi ai razboiului si revolutiei (A. Block, Bielai, Maiakovski). De aici o anume tehnica a discursului liric impetuos, diluvial, whitmanian, cu modulatii inedite ale versului descatusat de orice conventii, cu sonoritati speciale rezultate din folosirea unor cuvinte mustind de vigoare neaosa, patrunse, unele, de iz regional, cu frecvente repetitii, cu rimele rostogolite in cascada, multiplicate asemenea unor ecouri hohotitoare, sparte de pereti de stanci, cu acumulari de termeni robusti, indicand imensitatea, colosalul, terifiantul." (Dumitru Micu - Scurta istorie a literaturii romane, voi. II, Editura Iriana, Bucuresti, 1995, p. 34) (FI. S.)
Citeste si:
|
|