Poetul zilei
Dragoş Protopopescu
(1892 - 1948)

3 Poezii
1 Sonete
1 Romante

Poezia de azi

Primavara
de Virgil Gheorghiu
E primavara iarasi si pasarile cinta
Ascunse printre frunza ciresilor albiti,
Un cintec de-amintire, iubirea noastra sfinta

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Aurel Pantea biografie completa

Poezii



Aurel Pantea
  sul up  
  poetul Aurel Pantea  
  sul_down  
Nastere: 10 martie 1952, Chetani, judetul Mures

Deces:

S-a nascut in localitatea Chetani, judetul Mures, la 10 martie 1952. A absolvit, in 1976, Facultatea de Filologie din Cluj. inainte de inscrierea la facultate lucreaza ca muncitor necalificat la Deva.

Debuteaza publicistic in cunoscuta revista studenteasca clujeana "Echinox, in 1972, apoi este prezent cu colaborari la multe reviste literare din tara.

Dupa absolvirea facultatii este, un timp, profesor la Borsa-, actualmente este redactor la revista literara " Vatra din Targu-Mures. in 1992 primeste Premiul "Poesispentru volumul La persoana a treia.

In lirica lui Aurel Pantea discursul poetic se construieste din esente, prin eliminarea aproape totala a metaforei, prin " comprimari excesive (Radu G. Teposu), astfel incat poemele devin "niste sondaje meticuloase in abisul fiintei, tatonari ale psihismului, aproximari ale inferioritatii prin limbaj (idem). Ludicul, ironicul, parodicul, prezente voalat mai ales in poezia de inceput, apoi aproape suprimate, reliefeaza de fapt setea de concentratie care provoaca (indeosebi in ultimul volum al autorului), prin densitate, o noua realitate: cea a textului.

Aurel Pantea este un autentic poet textualist. Toate simptomele indica invariabil la el o diagrama neta a "sentimentului negativ", un tablou funest in "'negru pe negru", vidat de viata, in care "pompa semantica" nu mai functioneaza normal, dereglata de atata functionare, "infundata" cu deseurile malaxorului textualizant: "Presele, noaptea, storcatoarele / imping stratul de morti, silozul / de guri / infunda pompa semantica. Vinele umflate / ale poftei stropesc haotic zidul / de nume si de verbe".

Obiectele si corpurile, verbele si mortii "fac eforturi "pentru a se salva sa nu alunece intr-un "ochi" semiotic absorbind totul in "vartejul" nediferentiat, anihilator, unde dezagregarea opusa orfismului este impusa de "gura lui nu", chiar si cand instrumentele fatidice se afla in repaos ("ventuzele, ghearele, falcile / stau destinse" in "seara esentiala"). Un urias zabranic "negru" acopera fiintele si cangreneaza structura gesturilor umane. Orice miscare in orice directie, si in limbaj ("orice limbaj e un mormant") are o finalitate "neagra"; "gaura neagra suge neobosita", "consumandu-se / pe sine, autofagie / in care timpul intelenit e smuls". Asupra intregului univers se instapaneste "semnul minus"; un proces de alterare generalizata cuprinde lumea, contaminata de "duhoarea gurii" textuale. Verbele ca si materia se corodeaza si peste tot se instaureaza semnele degradarii: putrezirea, vidarea, innegrirea, invinetirea, carbonizarea. Oricine se misca in acest cadru "simte stepa", imers "in gala crimei", instituita de statutul textualizant al "hacuirii": "Si-acum despre peisajul verzui / al lipsei de stari, / o groapa moale, o despuiata cavitate / a zilei fara faruri, aici / se pompeaza limfe / de vieti stricate, / de obicei se devora ceva acolo, / de obicei cineva incearca sa scape, / de obicei reuseste partial / si intra hacuit in hacuitul / ochi de gudron / din care ies halci, / exprima-le, / da exprima-le, sunt halca".

Volume de versuri:

Casa cu retori, Bucuresti, Editura Albatros, 1980;
Persoana de dupa amiaza, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1983;
La persoana a treia, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1992;
Negru pe negru, Targu Mures, Editura Arhipelag, 1993.

Poeziile (Azi - nici o calatorie) si (Despre salbaticie acum), au aparut in volumul Negru pe negru, Targu Mures, Editura Arhipelag, 1993.

Textualizarea actuala - cata mai este - tinde sa recupereze inca dezideratul autenticitatii si, in aceasta tentativa, poetul Aurel Pantea se remarca prin efortul sau grav de a mentine activa semioza autocautarii, acum cand poezia lenesa se lafaie nepedepsita pe toate tarabele dughenelor literare.


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Aurel Pantea pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani