Aurel Rău
Nastere: Bistrita Nasaud, la 9 noiembrie 1930
Deces:
S-a nascut in comuna Josenii Bargaului, judetul Bistrita Nasaud, la 9 noiembrie 1930. Urmeaza studiile liceale la Nasaud, Bistrita si Cluj, apoi Facultatea de Filologie din Cluj, pe care o absolva in 1953.
Debuteaza cu poezie in saptamanalul cultural al ziarului "Lupta Ardealului" din Cluj, in 1949-Tot din acest an lucreaza in cadrul redactiei revistei "Steaua ", la care va fi redactor sef, functie pe care o indeplineste si acum, legandu-si destinele, dealtfel, de cel al celebrei reviste clujene.
Este deopotriva poet si eseist, se consacra si studiului poeziei universale, din care realizeaza traduceri remarcabile: Antonio Machado, Seferis, Saint-John Perse etc. Publica de asemenea proza, insemnari de calatorie, note de critica, publicistica literara. A ramas, de-a lungul timpului, unul din animatorii de frunte ai intensei miscari culturale si literare clujene.
Alaturi de colegii generatiei sale, Aurel Rau a fost nevoit sa se ancoreze vremelnic in zona poeziei tematice, impuse in epoca, fiind obligat sa apeleze la afabulatie, stil anecdotic si ridicarea momentului la scara monumentala. Asupra acestei creatii si a rostului ei poetul va reveni mai tarziu si o va ironiza. in lirica lui se vor manifesta din ce in ce mai puternic notele personale, care vizeaza apropierea de frumusetile naturii intr-o descriptie mai mult denotativa, placerea contemplatiei, simplitatea confesiunii. in ce are mai solid, mai viabil, poezia sa de maturitate pastreaza, si diversifica, am putea spune, elementele generale definitorii ale unui spatiu liric explorat de generatia de poeti de la "Steaua", revista deschisa spre modernitate si spre literatura contemporana universala. intr-un exercitiu calm vizand simplitatea actului textual, poetul se apropie, deopotriva, de spiritul traditionalist, simbolist sau expresionist, ramanand insa un remarcabil reprezentant al generatiei sale. O aparenta simplitate a imanentei ridica viziunea asupra particularului, a amanuntului de viata, la valoare de simbol.
Volume de versuri:
Mesteacanul, Bucuresti, E.S.P.L.A., 1953;
Focurile sacre, Bucuresti, E.S.P.L.A., 1956;
Jocul de-a stelele, Bucuresti, E.P.L., 1963;
Stampe, Bucuresti, Editura Tineretului, 1964;
Pe inaltele reliefuri, Bucuresti, E.P.L., 1967;
Poezii, Bucuresti, Editura Tineretului, 1967;
Turn cu ceas, Cluj, Editura Dacia, 1971;
Zeii asediati, Bucuresti, Editura Albatros, 1972;
Micropoeme si alte poezii, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1975;
Cuvinte deasupra vamii, Bucuresti, Editura Eminescu, 1976;
Septentrion, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1980;
Versuri, Bucuresti, Editura Eminescu, 1982 (editie selectiva in colectia "Poeti romani contemporani");
Miscarea de revolutie, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1985;
Ritualuri, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1987;
Zodiac, Bucuresti, Editura Eminescu, 1991.
Septentrion a aparut in volumul cu acelasi nume, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1980.
"Numitipe cineva care sa vorbeasca in locul Dvs. in caz ca lipsiti" a aparut in volumul Miscarea de revolutie, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1985.
Strada inchisa a aparut in volumul Ritualuri, Bucuresti, Editura Carte? Romaneasca, 1987.
Citeste si:
|
|