Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


Bogdan Petriceicu Hasdeu biografie completa

Poezii



Bogdan Petriceicu Hasdeu
  sul up  
  poetul Bogdan Petriceicu Hasdeu  
  sul_down  
Nastere: 26 februarie 1838, Cristinești, Hotin, Ucraina

Deces: 25 august 1907, Campina

Bogdan Petriceicu Hasdeu, nascut Tadeu Hijdeu, a fost un scriitor și filolog roman din familia Hajdau, pionier in diferite ramuri ale filologiei și istoriei romanești. Academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric și om politic, Hasdeu a fost una dintre cele mai mari personalitați ale culturii romane din toate timpurile.

A facut studii liceale la Chisinau, urmate de studii de drept (nefinalizate insa) la Harkov. Din 1857 se stabileste la Iasi. Editeaza mai multe publicatii de diferite orientari; este membru, din 1877, al Societatii Academice Romane precum si al altor academii straine, director al Arhivelor Statului (intre 1876 si 1900), profesor la Universitatea din Bucuresti. Este un spirit proteic, poliglot remarcabil, pe drept cuvant cea de-a treia mare personalitate enciclopedica a culturii noastre, cu realizari impresionante in domeniul istoriei, filologiei, lexicografiei, folcloristicii. Se impun in aceasta directie Arhiva istorica a Romaniei, editata in trei volume, Istoria critica a romanilor (doua volume), Cuvente den betrani, trei volume, care concentreaza texte romanesti vechi, si in mod deosebit Magnum Etymologicum Romaniae, un dictionar-enciclopedie conceput la modul monumental, cuvantul fiind prezentat monografic (dovada a vastitatii lucrarii este si faptul ca cele patru volume publicate cuprind doar litera "a si litera "b pana la cuvantul "barbat). S-a impus cu aceeasi pregnanta si in domeniul romanului istoric cu virtuti literare, al prozei, al dramaturgiei. A murit la Bucuresti, in 25 august 1907.

In preajma unor asemenea opere fundamentale, poezia lui Hasdeu a ramas desigur in umbra. Si totusi creatia sa poetica este remarcabila, el prevestind prin cateva titluri filoane lirice de mai tarziu. Complotul bubei poate fi o prima exemplificare a esteticii uratului in poezia noastra. Hasdeu insusi isi doreste creatia a fi "o poezie neagra, o poezie dura/O poezie de granit/Miscata de teroare si palpitand de ura (). Este notabila de asemenea varietatea tematicii incorporate in vers de poetul care "sugera ceva din haosul scitic (G Calinescu). In contextul epocii, lirica lui Hasdeu nu trebuie neglijata.

Dupa moartea singurei sale fiice, Iulia, in 1888, a devenit mistic și fervent practicant al spiritismului, scop in care a construit Castelul Iulia Hasdeu de la Campina. A murit la 25 august 1907 la Campina, lasand in urma o opera vasta și perena. In ciuda criticilor, foarte dure uneori, asupra metodelor de lucru, Hasdeu ramane un mare om de cultura, un neobosit cercetator și un pionier al mai multor domenii ale filologiei și istoriei Romaniei.

OPERA

PROZA:
Duduca Mamuca, Ursita

TEATRU:
Razvan si Vidra, Trei crai de la Rasarit

VERSURI:
Sarcasm si ideal

STUDII:
Luca Stroici, parintele filologiei latino-romane,
Filosofia portretului lui Tepes,
Principii de filologie comparativa ario-europea,
Perit-au dacii ?, Etymologicum Magnum Romaniae,
Cuvente den betrani, Sic cogito,
Istoria critica a romanilor, Ion Voda cel Cumplit.

Volume de versuri:

Poesie, Bucuresti, 1873; Sarcasm si ideal, Bucuresti, 1897.

Poezia Complotul bubei a aparut in revista "Traian, an I, din 31 decembrie 1869, sub titlul Conjuratia leprosilor.


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Bogdan Petriceicu Hasdeu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2025 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani