Camil Petrescu
Nastere: 22 aprilie 1894, București
Deces: 14 mai 1957, Bucuresti
Camil Petrescu a fost un romancier, dramaturg, doctor in filozofie, nuvelist și poet. El pune capat romanului tradițional și ramane in literatura romana in special ca inițiator al romanului modern.
S-a nascut la 9 aprilie 1894 in Bucuresti. A marturisit foarte putin despre copilaria sa, marcata de lipsa adevaratei ocrotiri parintesti. in timpul liceului, in 1912, va debuta, castigand premiul oferit de revista "Flacara . in toamna anului 1913 se inscrie la Facultatea de Litere si Filosofte din Bucuresti.
Este perioada cand incepe colaborari fructuoase la revistele vremii, intrerupte de izbucnirea primului razboi mondial. in 1916 face scoala de ofiteri, desi este respins la vizita medicala, pleaca voluntar pe front, este ranit si luat prizonier. Experienta-limita acumulata se va concretiza literar in jurnalul de front al sau, transferat aproape fara schimbari eroului literar Stefan Gheorghidiu din romanul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi (1930), ca si in poeziile de razboi, cele mai valoroase din lirica noastra de gen, dupa parerea unor critici literari. Aceste poezii vor face obiectul volumului sau de debut din 1923, Versuri. Ideea. Ciclul mortii. intors din prizonierat, este demobilizat in iunie 1918, iar in 1919 isi trece examenul de licenta.
Dupa o perioada de activitate publicistica si politica in Banat, din 1921 se reintoarce in Capitala si participa la sedintele cenaclului "Sburatorul al lui E. Lovinescu. Munceste enorm, realizeaza aproape singur in 1924 revista "Saptamana muncii intelectuale si artistice (4 numere), incercand sa o continue in 1925, cand scoate 10 numere din "Cetatea literara. Se indeparteaza de cenaclul lui Lovinescu si de mentorul lui, se impune definitiv ca mare romancier prin Panii lui Procust (1933)- Devine colaborator si apoi redactor-sef al "Revistei Fundatiilor, unde lucreaza cu mici intreruperi pana in 1947. in 1938 sustine doctoratul in filosofte cu teza Modalitatea estetica a teatrului. Opera lui, indeosebi proza si dramaturgia, este tradusa si il face cunoscut si peste hotare, impunandu-l ca unul din innoitorii genurilor amintite, din perioada interbelica. Moare la 14 mai 1957.
Desi poezia lui e mai putin cunoscuta, fiind pusa in umbra de marile creatii epice si dramatice, Camil Petrescu se dezvaluie ca un liric de notatie acuta, dand o impresionanta atmosfera a razboiului. Imaginea este terifianta, apocaliptica, cultivand senzatia permanenta a trairii ultimei clipe. Razboiul, vazut prin prisma combatantului, este, cum nota criticul literar George Calinescu, "monstruos, universal. Poetul simte, la modul expresionist, pentru o intreaga lume iremediabil condamnata.
Volume de versuri:
Versuri. Ideea. Ciclul mortii, Bucuresti, Editura Cultura Nationala, 1923;
Transcendentalia, Bucuresti, Editura Cultura nationala, 1931
Mars greu a aparut in volumul Versuri, Bucuresti, Editura Cultura Nationala,
1923.
Versuri pentru ziua de atac a aparut in volumul Versuri, Bucuresti, Editura Cultura Nationala, 1923.
Citeste si:
|
|