Dan Verona
Nastere: 2 iulie 1947, Lunceni, judetul Bacau
Deces:
S-a nascut la 2 iulie 1947 in comuna Lunceni, judetul Bacau.
A absolvit in 1965 liceul teoretic din Piatra Neamt, iar in 1972 Facultatea de Filologie, sectia limba si literatura romana, din Bucuresti.
Debuteaza publicistic in revista "Ateneu in 1965, iar editorial in 1972, volumul Noptile migratoare primind Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor pe acel an. Dupa absolvirea facultatii este redactor la Radio-Televiziune. Este poet, textier, prozator.
Temele preferate ale liricii lui Dan Verona, imbracate la inceput de obicei in haina imnica, sunt poetul si poezia, arta, inspiratia, menirea lor in contextul social si universal. Avand in vedere aria tematica imbratisata, poetul se va desfasura intr-un text amplu, retoric, cu ornamentatie bogata, discursiv, solemn. Uneori aceste accente sunt parasite in favoarea confesiunii directe, sugestive.
Volume de versuri:
Noptile migratoare, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1972;
Zodia maslinului, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1974;
Cartea runelor, Bucuresti, Editura Eminescu, 1976;
Dati ordin sa infloreasca magnolia, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1977;
Viata la treizeci si trei de ani, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1981;
Balada vestitorului si alte poeme, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1986.
Pieta a aparut in volumul Dati ordin sa infloreasca magnolia, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1977.
REFERINTE
"Poezia lui Dan Verona e o poezie spatioasa, vasta, de lunga respiratie, care nu fuge de discurs si nici de elocventa, as zice chiar de retorica. Este o poezie care afirma virtutea nu numai a cuvintului si nici doar a cuvintelor ci a cuvintarii, adica a sensului, a intelesului, propriu-zis a exortatiei. Cit despre muzicalitate, ea nu are la Dan Verona functia de eufonie, de sunet vag si solubil in aer ; dimpotriva, se instaureaza in spatiu si rezista ; discursul sau e incantatoriu si se desfasoara cu siguranta, as zice cu autoritatea finalitatii sale, care este de a exorciza moartea, de a o trans-cende, salvind din evanescenta, prin invocatie, imaginea ideala a fiintelor trecatoare. E, cu alte cuvinte, cintec orfic."
ALEXANDRU PALEOLOGU
"Cu Dati ordin sa infloreasca magnolia se produce o schimbare la fata cu consecinte pozitive in creatia lui Dan Verona. El nu mai poetizeaza excesiv, cultura devine naturala, aspectul polemic fixeaza textul. Determinantele stilistice sint gasite in viata imediata ; poetul descopera forta poetica, virginala, a prozaicului."
GEORGE ALBOIU
"O poezie, deci, ce vadeste o reala valoare, incarcata de simboluri, plutind gratios in somptuozitate, dar pindita de pericolul afectarii. Poate, constient de aceasta. Dan Verona si-a schimbat radical atitudinea lirica in Dati ordin sa infloreasca magnolia, dovedind ca se poate manifesta pe un registru liric intins si ca are capacitatea sa evite monotonia ce s-ar putea instala prin repetare. Constituie si acesta un semn al adevaratei vocatii."
ALEXANDRU RUJA
Citeste si:
|
|