Poetul zilei
Paul Vinicius
(1953 - ?)

16 Poezii

Poezia de azi

Singuratatea
de Alexandru T. Stamatiad
Ce freamat jalnic se ridica
Din sir de salcii plingatoare,
Si ce adormitor pluteste
Mireasma teilor in floare !

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Daniel Turcea biografie completa

Poezii



Daniel Turcea
Nastere: 22 iulie 1945, Targu Jiu
Deces:

S-a nascut in Targu Jiu la 22 iulie 1945. isi petrece copilaria si adolescenta la Pitesti, unde urmeaza sectia reala a Liceului "Nicolae Balcescu, absolvita in 1963 in 1968 termina Institutul de Arhitectura "Ion Mincu din Bucuresti.

Debuteaza in 1966 in "Amfiteatru, iar in volum in anul 1970. Este rapit dintre noi de o boala neiertatoare, in 28 martie 1979; este inmormantat in cimitirul manastirii Cernica.

Desi redusa la aproximativ trei volume, desi poetul a murit la nici treizeci si patru de ani- varsta mortii lui Isus-, poezia lui Daniel Turcea revine si-si va ocupa locul ce-l merita in cadrul liricii romanesti. inceputurile liricii sale, puse sub semnul "entropiei, sugereaza o combinatie estetica de metafizica asiata si de scientism modern. Apropierea de spiritualitatea asiata nu este noua in poezia noastra, si nici esentiala in intelegerea liricii lui Daniel Turcea, caci valoarea poeziei se concentreaza intr-o imagistica efervescenta, febrila, facuta sa ascunda o anxietate adanca, rana dureroasa, nevindecabila.


Poetul strabate, cum da de inteles criticul literar Dinu Flamand, un drum de la entropia incontrolabila la epifania ca mod asumat de intelegere si de traire ultima a existentei. Cel de-al doilea volum al sau, Epifania, aduce in prim plan alte substante poetice in expansiune: Joc, apa, taina, balsam, mireasma, uimirea de-o clipa, soapta, sclipirea (), catifelate oximoronuri (Dinu Flamand). Poetul traieste acum o puternica revelatie si isi incheie "traseul experientelor in nota umana cea mai simpla (idem). Criticul ii surprinde acestei poezii "tensiunea de ideal, considerand ca poetul "si-a asumat riscul sensibililor inteligenti: acela de a nu intra in hybrisul entropie al inteligentei si sensibilitatii stridente.

Dar drumul ultim al poetului va fi descoperit de noi in postumele sale. Criticul literar Fevronia Novac, comentand volumul Iubire, intelepciune fara sfarsit, notan-du-i mai intai latura spectacular-ceremonioasa a lexicului, atinge esentele devenirii poeziei si poetului: "Cu timpul, poezia lui Daniel Turcea se spiritualizeaza pana la a deveni mistica, iubirea sa indreptandu-se exclusiv spre Dumnezeu. Cuvintele privilegiate din care se incheaga poemele capata o justificare in plus, caci ele urmeaza sa se combine intr-o poezie religioasa. Prin ciclul postum Poeme de dragoste, Daniel Turcea impune ca gen in literatura romana poezia mistica. Iubire, intelepciune fara sfarsit - titlul antologiei - este o metafora eufemistica pentru Isus. () Istoria literara va retine, mai intai de toate, din personalitatea lui Daniel Turcea, postura poetului mistic, care se va fi stins din viata la varsta lui Isus.

Daniel Turcea pleaca in Entropia (1970) de la postulatul instituit al unei dezordini perfecte; numai astfel se explica toate acele incongruente heliadiste, activate spontan in structurarea discursului. Dupa cum este cunoscut, Heliade are convingerea ca poezia romaneasca se afla, inainte de aparitia sa meteorica, exact in starea apelor primordiale pline de stuh si de balarii, adastand nunta cu principiul organizator suprem, reprezentat de geniul sau; de aici acea fascinanta vointa de sistematizare (si astazi la fel de enigmatica!) a unui teritoriu entropie prin definitie. Heliade urca muntele Sinai al limbii romane spre a ne purta si revela misterioasele table de legi ale poeziei. Daniel Turcea pare a adopta si el ipostaza unui Heliade adolescent, proband din nou gradul zero al limbii poetice; in mod curios, el se comporta ca si cum limbajul poeziei nu ar fi traversat toate acele avataruri numite Blaga, Barbu, Bacovia, Arghezi, Nichita Stanescu, ci ca ar fi inca sub impactul aceleiasi disponibilitati adamice heliadesti.

Volume de versuri:

Entropia, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1970;
Epifania, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1978;
Epifania, volum complet in colectia "Hyperion, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1982;
Iubire, intelepciune fara sfarsit, editie selectiva in colectia "Cele mai frumoase poezii, Bucuresti, Editura Albatros. 1991.

Eloare carnivora a aparut in volumul Epifania, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1978.
Epifania a aparut in volumul cu acelasi nume, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1978.
Poem de dragoste a apaait in volumul Epifania, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1982 (colectia "Hyperion).
Taina desavarsirii a aparut in volumul Epifania, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1982 (colectia "Hyperion).

REFERINTE

"Cartea lui Daniel Turcea (Epifania) este expresia unei izbinzi spirituale ajunsa sa fie exprimata in cuvint, este strigatul de bucurie al celui ajuns la liman, navigind cu toata puterea pe riurile adesea involburate ale istoriei spirituale a umanitatii, dar in sfirsit ajuns acasa, la candela de priveghere a acestui neam atins de lacrima iubirii cosmice."
IOAN ALEXANDRU

"Daniel Turcea este un spirit analitic, reflexiv, indrumat spre drama abstracta de o profunda fervoare, de un elan etic de valorificare a destinului. Ca atare rostirea cuprinde toate actele intelectuale ale meditatiei fara sa agite concepte, economicoasa, usor hermetica in linia barbiana (desi o asociere directa ar fi dificil de dovedit), adeseori criptica si aproape totdeauna stilizata."
DANA DUMITRIU

"Daniel Turcea se numara printre putinii poeti la care cuvintele Ğmariğ nu suna strident. Datorita unui anumit aer halucinant al viziunilor, aceste cuvinte capata o rezonanta sibilinica, impresionanta. Poetul pare venit de undeva, de foarte departe, pentru a ne povesti, cutremurat de sentimentul unei mari revelatii, ceea ce a vazut. Pina la urma, nu aflam in ce a constat experienta. Dar ni se transmite un fel de betie a necunoscutului, a nemarginirii, care constituie natura insasi a acestei lirici."
ALEXANDRU STEFANESCU


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Daniel Turcea pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani