Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Ioan Moldovan
(1952 - ?)

7 Poezii

Poezia de azi

In amurg
de Nicolae Davidescu
In totul pilpiie serbarea
Unei zile ce se stinge
Si pretutindeni, cit e zarea,
Vesperala pace ninge.

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Cronologie Dimitrie Bolintineanu

Poezii
Poet, romancier, memorialist, publicist, Dimitrie Bolintineanu a lasat o opera vasta, inegala insa ca valoare. El este primul proletar al scrisului romanesc, incercand sa se intretina prin creatia literara. Asa se si explica abundenta acesteia. Paradoxal, si opera sa poetica a fost receptata diferit. Aron Densusianu il considera un poet de exceptie, referindu-se in primul rand la legendele sale istorice care, dincolo de popularitatea de care se bucura, raman la nivelul unor platitudini retorice brodate pe o vaga canava epica. Poate ca marea realizare poetica a acestui apostat al scrisului trebuie cautata in conversia in poezie a originilor sale macedoromane, cat si in acea neguroasa (de esente romantice) patrundere intr-o istorie atemporalizata.


1819, februarie - Se naște, in satul Bolintinul din Vale (județul Ilfov), Dimitrie Bolintineanu, fiul macedoneanului Ienache Cosmad. "Parinții lui nu sunt nici vechi moldoveni, nici vechi munteni, nici vechi ardeleni, ci dintr-o familie venita din Balcani, se pare, așezata de curand in țara, un fel de moșieri de clasa a treia, sau mai curand din clasa arendașilor" (Nicolae Iorga).[necesita citare]

Stabilindu-se peste cațiva ani in București, viitorul poet urmeaza cursurile Colegiului Sfantul Sava, avand colegi pe la 1833 pe Alexandru Zanne și pe Al. Crețulescu, iar ca profesor de istorie pe Florian Aaron.
1842, 15 mai - Debuteaza in literatura cu poezia O fata tanara pe patul morții, publicata de I.H. Radulescu in Curierul de ambe sexe; poezia este scrisa in spiritul epocii, evocand moartea timpurie a iubitei, cu multe accente melodramatice.
1845 - Pleaca la studii in strainatate, la Paris, avand o bursa oferita de Societatea literara.
1847 - Apare, la București, primul volum de versuri, Colecție din poeziile domnului D. Bolintineanu, cuprinzand elegii, balade istorice și balada fantastica Mihnea și baba.
1848 -
Editeaza revista Poporul suveran, "gazeta politica și literara", la care colaboreaza Nicolae Balcescu și Cezar Bolliac; articolele publicate aici pregatesc atmosfera revoluționara a momentului.
Intrucat revoluția burghezo-democratica a fost infranta, Bolintineanu este silit sa paraseasca țara impreuna cu alți conducatori ai mișcarii și se stabilește la Paris, unde va participa la activitațile politice și culturale ale exilului.
1851 - Poetul parasește Parisul indreptandu-se spre casa, dar nu i se permite intrarea in țara; calatorește prin Bulgaria, prin Constantinopol, Palestina, Egipt și Macedonia, scriind mai tarziu un memorial de calatorie de ținuta romantica.
1855 -
16 iulie/16 octombrie - In Romania literara a lui Alecsandri apare Manoil. Roman național.
Apare, sub ingrijirea lui G. Sion și cu prefața lui Radu Ionescu, volumul Poesii vechi și noua, structurat pe urmatoarele cicluri:
Elegii
Balade
Florile Bosforului
Epistole
Cantece
Poeme
1858 - Publica volumul Legende sau Basme naționale in versuri; apar Melodii romane și proza memorialistica și de voiaj Calatorii pe Dunare și in Bulgaria dar și Cantarea Romaniei, in versuri, toate tiparite la Tipografia Naționala a lui Iosif Romanov.
1861 -
Apare volumul de satire Nemesis.
Se publica volumul Legende noui; apare romanul Elena. Roman original de datine politic și filosofic
1863 -
Pentru a se intreține, incepe sa publice seria de "vieți" romanțate ale unor personalitați istorice:
Viața lui Vlad Țepeș și Mircea Voda cel Batran
Viața lui Ștefan Voda cel Mare
Viața lui Mihai Viteazul
Publica volumul Calatorii la romanii din Macedonia.
1864 - Apare in Dambovița un fragment din epopeea Traianida (neterminata).
1865 - Se tiparește in doua volume intreaga producție poetica a lui D. Bolintineanu sub titlul Poesii de D. Bolintineanu atat cunoscute cat și inedite. Primul volum cuprinde ciclurile Florile Bosforului, Legende istorice, Basme, iar al doilea ciclurile Macedonele, Reverii, Diverse.
1866]-
In traducerea autorului, apare la Paris volumul antologic Brises d'Orient.
toamna - Publica o noua culegere de satire intitulata Eumenidele sau Satire politice.
1868 - Publica amplul poem de factura byroniana: Conrad: "Adevarat cantec de lebada inaintea caderii premature a nopții, poemul «Conrad» regrupeaza obsesiile și aprehensiunile autorului, insa decantate, trecute prin filtrul unei lucidați amare, de om obosit, pentru care viața s-a despuiat de iluzii () Destinul lui Conrad sta sub semnul nenorocului: e un exilat fara speranța, un bolnav incurabil, un indragostit rapus inainte de a-și implini pasiunea, un poet lipsit de satisfacția operei " (Paul Cornea).
1869 - An fecund, poetul publica multe broșuri de popularizare a istoriei, cu note cetațenești și politice.
1870 - Apare volumul Menadele, care conține satire sociale și politice.
20 august 1872 - Moare, la București, Dimitrie Bolintineanu.

Poeziile poetului




Copyright 2025 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani