Emil Giurgiuca
Nastere: 27 decembrie 1906, Diviciorii Mari, Cluj
Deces: 3 mai 1992
S-a nascut in satul Diviciorii Mari, judetul Cluj, la 27 decembrie 1906.
Urmeaza scoala primara si Liceul "Petru Maior" la Gherla, in publicatia caruia va si debuta cu povestiri. in perioada 1925-1929 este student al Facultatii de Litere si Filosofie din Bucuresti.
Adevaratul debut literar, cu poezie, va fi in revista "Datina"din Turnu Severin, foaie a Universitatii culturale"Mihai Eminescu".
Publica apoi in " Universul literar" condus de Perpessicius. Dupa terminarea facultatii poetul se intoarce in Transilvania, unde va functiona ca profesor la Aiud, Uioara, Sighisoara, Brad, Cluj, perioada in care activitatea didactica este dublata permanent de cea de animator cultural. La Brad, in anii 1933-1934, impreuna cu colegul si prietenul sau George Boldea, editeaza revista "Abecedar", o publicatie de marimea celebrelor "Bilete de papagal" argheziene. Poetul va colabora un timp si la alte reviste: "Gand romanesc" din Cluj, "Pagini literare", sau, mai tarziu, "Tara noastra", "Gandirea", "Azi". Debutul in volum, realizat in 1938 cu Anotimpuri, va fi urmat de publicarea antologiei Poeti tineri ardeleni, in 1940, la F.PL.A.
In perioada odiosului Dictat de la Viena il intalnim pe poet in Bucuresti, realizand, impreuna cu O. Taslauanu si Dan Bolta, revista cu nume simbolic "Dacia". in acelasi spirit realizeaza cu febrilitate si va publica o a doua antologie, numita semnificativ Transilvania in poezia romaneasca, ce va vedea lumina tiparului in 1943.
Dupa incheierea razboiului al doilea mondial poetul va tacea- literar- mult timp. In aceasta perioada va realiza mai multe traduceri si stilizari, indeosebi din literaturile maghiara si rusa. in 1962 i se decerneaza Premiul Uniunii Scriitorilor, iar din 1966 va fi redactor sefia revista "Colocvii", neintrerupandu-si insa activitatea de profesor. Moare, discret, asa cum a trait, in 1992, mai, 3.
In linia celei mai valoroase traditii ardelene, poetul se dovedeste si un liric rafinat, apropiat de natura, dar, in aceeasi descendenta, si un mesianic (volumul Dincolo de padure este graitor). Ramane in primul rand un sensibil si un delicat, cu o perceptie acuta a naturii simtita nu ca o identitate descriptibila, ci ca un pastel interior. El simte natura, se incadreaza in ea, pentru a ne-o propune apoi, in text, ca stare existentiala.
Volume de versuri:
Anotimpuri, Sibiu, colectia "Abecedar", 1938;
Dincolo de padure, Bucuresti, F.P.L.A., 1943;
Poemele verii, Bucuresti, E.P.L., 1964;
Cantece de tara, Bucuresti, Editura Tineretului, 1967;
Poezii, Bucuresti, Editura Tineretului, 1968 (colectia "Cele mai frumoase poezii");
Semne pe scut, Bucuresti, Editura Eminescu, 1972;
Poeme, Bucuresti, Editura Eminescu, 1989 (colectia "Poeti romani contemporani").
Dorinta a aparut in volumul Anotimpuri, Sibiu, colectia "Abecedar", 1938. Anotimp aparut in volumul Semne pe scut. Bucuresti, Editura Eminescu, 1972.
Citeste si:
|
|