Poeziile.com - Home

 Parola? Creare album poezii
Poetii clasici ai literaturii romanePoezii frumoase pe temePoeti membri ai clubului poetilor tineriPoeziile mele


 
Poetul zilei
Ioan Moldovan
(1952 - ?)

7 Poezii

Poezia de azi

In amurg
de Nicolae Davidescu
In totul pilpiie serbarea
Unei zile ce se stinge
Si pretutindeni, cit e zarea,
Vesperala pace ninge.

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Emil Hurezeanu biografie completa

Poezii



Emil Hurezeanu
  sul up  
  poetul Emil Hurezeanu  
  sul_down  
Nastere: 26 august 1955, Sibiu

Deces:

S-a nascut in Sibiu la 26 august 1955. Este absolvent al Facultatii de Drept din Cluj-Napoca, in 1979

Debuteaza in revista "Transilvania in 1975, iar din 19 76 este redactor la revista "Echinox. Dupa absolvirea Facultatii de Drept este jurist la Consiliul Agro-Industrial Sebes - Alba (1979-1980), librar-vanzator la libraria "Eminescu din Sibiu (1980-1981), avocat pledant la Baroul Medias, iar din 1982 bursier Herder la Viena. in 1983 cere azil politic. Studiaza stiintele politice la Viena, Charlotesville (S.U.A.) si Munchen. Este "Master of Arts in International Relations and Strategic Studies al Universitatii Boston.

Colaboreaza la reviste si publicatii din tara, iar dupa stabilirea in Germania publica intens la reviste din Germania, Franta, Iugoslavia etc. Din 1983 lucreaza ca redactor la "Europa Libera. Dupa 1989 reincepe sa publice si la noi, indeosebi poezii si publicistica. Volumul Lectia de anatomie primeste Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor pe anul 1980. Un timp este director al Departamentului roman la postul de radio "Europa Libera ; actualmente ocupa functia de director al Serviciului roman la "Deutsche Welle.

Poetul si criticul Stefan Aug. Doinas observa, in prefata la volumul Lectia de anatomie, ca trasaturi de baza ale lirismului lui Emil Hurezeanu, "vocatia pentru pictural si "un fel de ispita a anatomicului. Acestea evidentiaza in acelasi timp vocatia pentru realitatea imediata, asumata la nivelul experientei directe. Dealtfel, criticul literar Radu G. Teposu vedea in Lectia de anatomie o "alegorie lirica a coborarii in temnitele trupului, in visceralitatea misterioasa. Modern in expresie, pastrand in fundalul liric orizonturi culturale vaste, Emil Hurezeanu se dovedeste stapan sigur pe registre poetice diverse, de la hieratism la ludic, de la imprecatie la deprecatie, de la pictural la magie a cuvantului.

Volume de versuri:
Lectia de anatomie, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1979;
Ultimele, primele, Bucuresti, Editura Albatros, 1994.

Poeziile Somnul si Mineralen Elegien au aparut in volumul Lectia de anatomie, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1979.
Poezia Umilenie a aparut in volumul Ultimele, primele, Bucuresti, Editura Albatros, 1994.

REFERINTE

"Poemele lui Emil Hurezeanu, austere si demne, fosnesc uneori ca hirtia de sticla a radiografiilor. Radiografii ale unor insi profunzi si misteriosi. Lirismul sta in alunecarea de intelesuri a epicii, a didacticii ; un sir de alunecari succesive de teren da senzatia de primejdie, de primejdie amenintind nu numai existenta poetului, ci si existenta ta. Pe un ton foarte inalt, cu un fel de suprema nepasare (care sint probabil notele sale specifice), autorul noteaza fragmente disparate dintr-o viata care, iata, merita pe deplin sa fie povestita."
FLORIN MUGUR


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Emil Hurezeanu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2025 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani