Felix Aderca
Nastere: 26 martie 1891, comuna Puiești, Vaslui
Deces: 12 decembrie 1962, București
Felix Aderca este pseudonimul literar al unui prozator, poet, estetician și eseist roman, de origine evreiasca. Numele sau real era Zelicu Froim Adercu.
S-a nascut la 26 martie 1891 in comuna Puiesti-Vaslui.
Face studiile secundare la Colegiul National din Craiova.
Lucreaza ca functionar la Ministerul Muncii, iar dupa 1944 este director in Directia invatamantului artistic din Ministerul Artelor. Are o activitate publicistica foarte bogata; este unul din membrii credinciosi ai cenaclului "Sburatorul", colaboreaza de asemenea la "Bilete de papagal", "Noua revista romana", "Adevarul", "Revista Fundatiilor", Jdeea europeana".
A scris in mai toate genurile si speciile literare, indeosebi proza cu o vizibila tenta modernista, de multe ori depasind sfera realului prin forta imaginativa a creatiei sale. Este eseist, a realizat de asemenea o excelenta culegere de interviuri, traduce din diferite literaturi (John Steinbeck, Egon E. Kisch, Karel Capek). A murit in Bucuresti, la 12 decembrie 1962.
Felix Aderca s-a manifestat mai putin ca poet. El realizeaza o lirica apropiata de simbolism, cultiva cu predilectie sugestia si falsa impresie iconica, precum si notele umorist-nostalgice. Prin unele creatii ale sale devanseaza poezia "panteistica, rece, carbonica, bizuita pe evocarea fortelor geologice" (George Calinescu) a lui Ion Barbu.
Volume de versuri:
Motive si simfonii, 1910;
Stihuri venerice, 1912;
Fragmente si romante, 1912;
Revetii sculptate, 1912;
Prin lentile negre, Craiova, 1912,
O antologie a poeziilor sale a aparut la Editura Minerva, 1971, sub titlul Murmurul cuvintelor, in colectia "Retrospective lirice".
Oras a fost reprodusa dupa Murmurul cuvintelor, Bucuresti, Editura Minerva, 1971, p.82, din ciclul Luceafarul mortii.
Noapte, 2 a fost reprodusa dupa Murmurul cuvintelor, Bucuresti, Editura Minerva, 1971, p.130, din ciclul Luceafarul mortii.
Citeste si:
|
|