Gavril MOLDOVAN
Gavril MOLDOVAN (n. 17.10.1941, Cociu, BN)
Face parte din prima generatie echinoxista. Liceul la Nasaud, studii filologice la Facultatea de Ziaristica Bucuresti si la Cluj-Napoca. Lucreaza 3 ani in invatamant, ca profesor de lb. romana si franceza.
Debuteaza in paginile "Tribunei" clujene in anul 1966, apoi devine colaborator al revistei studentesti "Echinox" , proaspat infiintate.
Debut in volum: "Recolta de vise" - Ed. "Dacia", 1989. Ii mai apar volumele de versuri: "Fapte din trecutul odaii", Ed. "Dacia" - 1995, "Ceramica de iarna, Ed. "Clusium" - 1996, "Boeme", Ed. "Macarie" - Targoviste, 2002 si antologia de versuri "Mana stanga" - Ed . "Charmides" - Bistrita cu o prefata de criticul Petru Poanta, "Taciturnalii", Ed. Clusium - 2005, "In odaie e joi", Ed. Karuna - 3006.
Membru al Uniunii Ziaristilor Profesionistidin Romania si al Societatii Culturale "Limba noastra cea romana" - Chisinau.
Prezent in mai multe antologii, volume colective si dictionare.
A obtinut prestigioase premii literare.
Recent i-a aparut cartea de interviuri intitulata "Linia de dialog", Ed. Limes - 2007, care cuprinde 22 interviuri cu scriitori importanti ai momentului.
Este membru al Uniunii scriitorilor din Romania.
Referinte critice:
"Intr-un limbaj simplu, prietenos, Gavril Moldovan il transporta pe cititor, pe neobservate, pana foarte departe. Ambianta vietii de fiecare zi este inlocuita nu se stie cand cu un peisaj cosmic."
Alex. Stefanescu
"Daca nu efectiv, in orice caz printr-un transfer de simpatie reciproca, Gavril Moldovan, desi debuteaza cu un volum personal tarziu, apartine de drept primei generatii echinoxiste din anii 68. Debutul propriu-zis are loc in cunoscuta revista clujeana, urmat de altele doua succesive in antologii de la Editura Dacia. Putina nesansa, tribulatiile unei boeme paupere si aspre, apoi o anumita reticenta, venita mai curand din inhibitie decat din orgoliu personal - toate acestea conturba si amana desfasurarea normala a unui destin poetic autentic. Nu stiu daca aceasta amanare, deloc auto-impusa, a fost fertila, important insa ramane faptul ca poetul nu a clacat."
Petru Poanta
"Dimpotriva, e la Gavril Moldovan o timiditate in a se confrunta cu dramaticul existential, ce lasa doar indecise urme sub privirea resemnata, care constata trecerea in inactual a multora dintre trairile exprimate altadata cu o anumita fervoare, astazi conservate in «colectia de cuvinte»".
Ion Pop
Citeste si:
|
|