Poetul zilei
Dragoş Protopopescu
(1892 - 1948)

3 Poezii
1 Sonete
1 Romante

Poezia de azi

Primavara
de Virgil Gheorghiu
E primavara iarasi si pasarile cinta
Ascunse printre frunza ciresilor albiti,
Un cintec de-amintire, iubirea noastra sfinta

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Geo Bogza biografie completa

Poezii



Geo Bogza
  sul up  
  poetul Geo Bogza  
  sul_down  
Nastere: 6 februarie 1908, Blejoi
Deces: 14 septembrie 1993

Geo Bogza a fost un scriitor, jurnalist, poet roman, teoretician al avangardei.

S-a nascut la 6 februarie 1908 in Ploiesti. incepe scoala primara in 1915, in orasul natal, apoi este elev la scolile de marina din Galati si Constanta, j fara ca visul de a deveni marinar sa i se implineasca.

Intre anii 1926-1927 se stabileste la Bustenari- Prahova; este epoca de inceput a unui contact permanent si febril cu miscarea literara a epocii, indeosebi cu gruparea avangardista, de care va fi nedespartit. In 1928, intre ianuarie si iunie, scoate la Campina revista de avangarda "Urmuz, care beneficiaza de colaboratori de marca. Ilarie Voronca, Stefan Roll, Tristan Tzara si altii. El insusi colaboreaza fervent ta revistele vremii-"unu, "Bilete de papagal, "Meridian, "Pinguinul. 1929 este anul debutului in volum al poetului, cu socantul Jurnal de sex,- acesta confirma, dupa cum arata criticul literar Ion Pop, " neconform ismul tanarului poetcare gaseste izvorul poeziei in "refuzul oricarei conventii. Traieste intens in cercurile literare ale avangardei noastre: volumul urmator, Poemul invectiva, "un apocalips al carnalului, dupa expresia criticului mai sus citat, este un alt rod al acestor experiente suprarealiste, generat de "exasperarea creatoare, cum o numea insusi poetul.


Calatoreste mult in tara si peste hotare, el fiind "reporterul frenetic al nostru, intemeietorul reportajului modern romanesc, pe care il impune si ca specie literara.

Preocuparile creatorului sunt tot atat de intense si dupa al doilea razboi mondial, si se concretizeaza mai ales in reportaj (in noiembrie 1945 tiparise Cartea Oltului, lucrare de referinta in domeniu), note de calatorie, evocare, nuvela, traduceri, neabandonand poezia. Colaboreaza la "Contemporanul, "Romania literara, cultivand indeosebi tableta cu evidente virtuti poematice si sensuri parabolice. Vasta sa activitate literara este recunoscuta prin cooptarea lui in randul membrilor corespondenti (1948) si apoi deplini (1955) ai Academiei, prin premii si distinctii. in 1964 primeste Premiul Organizatiei Internationale a Ziaristilor, in 1978 primeste Marele Premiu al Uniunii Scriitorilor, iar in 1986 este laureat al Premiului International " Cheia de aur a orasului Smederevo (din fosta Iugoslavie). Rasplata normala pentru o viata inchinata cu devotiune scrisului. Pleaca dintre noi in luna septembrie, ziua 13 a anului 1993.

Epoca actuala, cu elementele-i conjuncturale, a trecut in prim plan imaginea reporterului Bogza, in defavoarea poetului. insa miscarea innoitoare a avangardei la noi nu poale fi surprinsa pe deplin fara a vorbi despre poetul Bogza, al carui spirit de revolta dinamiteaza straturile de literatura conventionala. Poezia lui se naste dintr-o realitate cruda, denudata, si din ceea ce criticul Ion Pop numea "acel plan primar, care vrea sa insemne aderenta totala la real, si, implicit, refuzul artei ca domeniu autonom . Criticul Marin Mincu, un alt exeget al avangardismului romanesc, sublinia insa ca, in cazul poeziei lui Geo Bogza, realitatea insasi "prin simpla transpunere in cuvant devine halucinatorie, mediumnica, deliranta, onirica. Volumul selectiv de poezii din 1978, in care va fi adunata, in forma definitiva, buna parte din creatia poetica bogziana de atatea decenii, ni-l va releva pe poet ca pe un cultivator al artei scrisului, al valorii, aruncand peste realitatea nuda un val poematic.

Volume de versuri:

Jurnal de sex, Bucuresti, colectia "Integral, 1929;
Poemul invectiva, Bucuresti, Editura unu, 1933;
Ioana Maria, Bucuresti, Editura Azi, 1937;
Cantec de revolta, de dragoste si moarte, Bucuresti, Editura Fundatiei, 1945;
Orion, editie selectiva, Bucuresti, Editura Minerva, 1978.

Prefata la un roman de dragoste a aparut in volumul Poemul invectiva, Bucuresti, Editura unu, 1933.
Cantec de revolta, de dragoste si moarte, a aparut in volumul cu acelasi nume, Bucuresti, Editura Fundatiei, 1945.
Orion a aparut, se pare, intr-o prima varianta, in Revista Fundatiilor Regale, 1945, sub titlul Marele Orion.

Aprecieri critice

"Dorinta expresa a lui Geo Bogza este introducerea cu orice pret a realitatii in literatura, fara conventii, fara selectie, mai ales fara "infrumusetare", din convingerea ca nu exista nimic in realitate care sa nu fie "senzational", adica sa nu aiba calitatea marilor viziuni ale literaturii de fictiune."
(Marin Mincu - Avangarda literara romaneasca, Editura
Minerva, Bucuresti, 1993, p. 44)

"Se gasesc, asadar, in prima faza a operei lui Ceo Bogza numeroase ele-mente expresioniste, suprarealiste s.a.m.d., care insa figureaza acolo nu spre a marca aderenta la anumite teorii estetice si orientative, o ca simp-tome ce vadesc acut si cu transmisibila pondere esenta atitudinii poetului: dragostea patimasa de viata, euforia, revolta inamorata, nevoia de a epata, a trezi din chietudine, de a spune lucruri socante pe tor, maret, de a-s. striga fericirea si (deopotriva) indignarea, de a preface iubirea Iu. pentru lume in mod biruitor, de a condamna si dezgoli ce i se pare disimulat si
(N. Steinhardt - C. Bogza, Un Poet al Efectelor Exaltarii, Grandiosului, Solemnitati, Exuberantei si Patetismului, Editura Albatros, Bucuresti, 1982, p. 10) (M. B.)


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Geo Bogza pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani