George Lesnea
Nastere: 25 martie 1902, Iași
Deces: 6 iulie 1979, Iași
George Lesnea (pseudonim al lui George Glod) a fost un poet și traducator roman.
A fost fiul lui Ileana și Doroftei Glod, caruțaș.
S-a nascut la 25 martie 1902 in Iasi. Face scoala primara in orasul natal, apoi incearca diferite meserii, pana cand ajunge zetar la tipografia revistei " Viata Romaneasca ", Aici va simti din plin tot sprijinul oamenilor de cultura grupati in jurul revistei. Debuteaza la "Gandul nostru", continuand apoi sa publice la "Bilete de papagal", "Viata Romaneasca" (gratie contributiei criticului literar Garabet Ibraileanu).
Dupa mutarea revistei la Bucuresti, dupa un timp nesigur poetul se angajeaza ca bibliotecar al Baroului avocatilor din Iasi. in vremile mai apropiate noua este, un timp, presedinte al filialei Uniunii Scriitorilor din capitala moldava. Este incununat cu premii de stat pentru traduceri (uneori excelente) din literatura rusa, iar in 1978 primeste Premiul Special al Uniunii Scriitorilor pentru intreaga sa activitate literara. Moare la 6 iulie 1979.
Poetul isi va pastra, de-a lungul creatiei sale, in esenta, "specificul moldovean " (Ov. S. Crohmalniceanu). Din larga varietate a tematicii abordate poetul ramane un pastelist in descendenta alecsandriniana, un peisagist in care imaginea este filtrata prin sensibilitatea sufleteasca a poetului, apoi retranscrisa, nu fara suficiente influente livresti. Este o liniste a notatiei care trece apoi in limbaj conotativ.
Volume de versuri:
Veac tanar, Iasi, 1931;
Cantec deplin, F.P.L.A., 1934;
Poezii, Iasi, 1938; Argint, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1938;
Ceaslov, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1940;
Pomul vietii, Bucuresti, Editura Casa Scoalelor, 1943;
Izvod, Bucuresti, Editura Casa Scoalelor, 1943;
Treptele anilor, Bucuresti, Editura Tineretului, 1962;
Versuri, editie retrospectiva, Bucuresti, E.P.L., 1964;
Ulcioare de piatra, Iasi, Junimea, 1969;
Chipul din fantana, Iasi, Junimea, 1972;
Poeme, Iasi, Junimea, 1977.
Poezia Dimineata a aparut in volumul Veac tanar, Tipografia Viata Romaneasca, Iasi, 1931.
Citeste si:
|
|