Gheorghe Azap
Nastere: 26 iulie 1939, Ticvaniu Mic, judetul Caras Severin
Deces:
S-a nascut in satul Ticvaniul Mic, judetul Caras-Severin, la 26 iulie 1939.
A absolvit scoala generala in Oravita, in apropierea satului natal, iar liceul, sectia serala, la Anina. Nu si-a putut continua studiile din cauza saraciei, iar cultura - remarcabila, dupa cum ne-o dovedeste creatia sa - si-a insusit-o, dupa expresia poetului, "a rebours".
A debutat in 1958 in presa timisoreana si a re-debutat in revista clujeana " Tribuna ". Editorial, numele ii apare pentru prima data in antologia Uneori zborul (sapte poeti tineri), aparuta in 1973 la Facla. Placheta Roxana, Roxana, Roxana i-a fost premiata de Asociatia Scriitorilor din Timisoara. Dupa marturisirile autorului, traieste "pustiu" in satul natal si "nu da buzna dupa publicitate".
"Cel mai necajit holtei al secolului douazeci" are o voce bine individualizata intre promotiile si generatiile literare, cu care de fapt nu are afinitati. El este in aparenta un amalgam de badinerie zgomotoasa, de vocabular persiflant si de jemanfisism tamaduitor, dar in esenta este un sentimental. Poezia lui, care il ilustreaza perfect, este "deopotriva grava si amuzanta, foarte sonora, cu aparenta ostentativ facila, totusi mult elaborata () ", afirma criticul literar Mircea Iorgulescu, iar haina desueta, de romanta sau de cantec de lume, pe care aceasta o imbraca, ascunde in fond munca orfevrului, cizelarea indelungata. Poetul ia in raspar sentimente mari, mituri, teme; in realitate, confesiunea sa capata forme poetice memorabile. Cel care este trist si "in fond face haz prin antiteza", cum proclama poetul undeva, este o constiinta liric-elegiaca si un artist innascut. Un insingurat care se hraneste cu Poezie.
Volume de versuri:
Maria- o caterinca zbuciumata, Timisoara, Editura Facla, 1975;
Bocceluta cu plapande, Bucuresti, Editura Albatros, 1977;
Roxana, Roxana, Roxana, Bucuresti, Editura Albatros, 1978;
Etetera, Timisoara, Editura Facla, 1979;
Cantece strengaresti, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1981;
Cuibusorul nostru de nicicand, Timisoara, Editura Facla, 1982;
Ultimul exemplar, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1987.
Alean a aparut in volumul Cantece strengaresti, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1981.
Senescenta a aparut in volumul Ultimul exemplar, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1987.
Citeste si:
|
|