Gheorghe Istrate
Nastere: 11 mai 1940, Movila Banului, judetul Buzau
Deces:
S-a nascut in Limpezis, comuna Movila Banului, judetul Buzau, la 11 mai 1940.
Face clasele primare in satul natal (194 7-1951). Urmeaza cursurile Liceului "B. P. Hasdeu din Buzau, incheiate in 1957. in 1963 se inscrie la Facultatea de Limba si Literatura Romana din cadrul Universitatii Bucuresti, pe care o termina in 1968.
Debuteaza cu poezie in 1956, iar editorial in 1968. Dupa absolvirea facultatii lucreaza in publicistica: redactor la ziarul "Scanteia tineretului, apoi la revista "Radio-telescoala, iar din 1973 la "Tribuna Romaniei. Este participant direct la evenimentele din decembrie 1989 de la Televiziunea Romana, in grupul Mircea Dinescu. Actualmente lucreaza in cadrul Fundatiei Culturale Romane.
Poezia lui Gheorghe Istrate este, incercand sa sintetizam, un cantec pe o singura struna: o elegie a dezradacinatului care tanjeste mereu dupa locurile natale, dupa satul arhetipal, loc initiatic, al nasterii si al mantuirii. Filonul tematic da spiritul litanie al textului, psalmodierea grava si ritualica, in stransa comuniune cu vatra stramoseasca vazuta ca spirit, ca existenta insufletita, mitica. Ritualul se realizeaza pe nota grava, dramatica, marcand drumul catre "rune, catre "izvoare; normele, rigorile ritualice, clameaza nu numai acest bocet de pure incantatii venind din strafunduri existentiale, ci si, in ultima instanta, pregatirea individului, prin instrainare si inacceptarea cotidianului, pentru ultimul drum.
Volume de versuri:
Mastile somnului, Bucuresti, Editura Tineretului, 1968, (Premiul revistei "Amfiteatru, Premiul revistei "Breve din Napoli, Italia);
Poeme, Bucuresti, Editura Eminescu, 1971;
Pseudopatriarchalia, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1974;
Cantece la izvoarele lumii, Bucuresti, Editura Militara, 1975;
Zodia sarpelui, Bucuresti, Editura Albatros, 1975;
Sceptrul singuratatii, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1978;
Rune, editie selectiva in colectia "Hyperion, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1980;
Oase de fluturi, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1982;
Interiorul tacerii, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasc, 1985;
Poezii in soapta, Bucuresti, Editura Ion Creanga, 1985, (Premiul Uniunii Scriitorilor);
Despartirea de cuvinte, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1988.
Rudele a aparut in volumul Poeme, Bucuresti, Editura Eminescu, 1971. Copil (ritual) a aparut in volumul Despartirea de cuvinte, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1988.
REFERINTE
"Ceea ce se remarca numaidecit este gravitatea : poetul oficiaza transformind in ritual cintecul de virsta, cintecul de iubire, respiratia sau nostalgia, indoiala sau teama. () Poetul e inclinat sa se ia in tragic, sa incarce fiecare gest de o greseala sau vina, sa se pedepseasca sau sa se puna la incercare.'"
NICOLAE MANOLESCU
"Modul ritualic al meditatiei e asa de autoritar in geometria lui monotona, impecabila sub aspect prozodic, incit nu citim poezii diverse ci variante ale unei singure poezii, capitole dintr-un poem care se recompune caleidoscopic."
LAURENTIU ULICI
"crisparea si infricosarea in fata necunoscutului universului, conditia eului deopotriva legat de autohton si impecabila versificatie clasica dau acestei poezii tensiune si originalitate."
MARIAN POPA
Citeste si:
|
|