Grete Tartler
Nastere: 23 noiembrie 1948, Bucuresti
Deces:
S-a nascut la 23 noiembrie 1948 in Bucuresti. A absolvit Liceul de Muzica in 1967 si apoi Conservatorul- sectia muzica instrumentala- in 1972. in 1976 termina cea de a doua facultate, cea de filologie din cadrul Universitatii Bucuresti, sectia de limba engleza si limbi orientale.
Isi ia licenta in filologie araba, intre 1988 si 1992 este redactor la "Neue Literatur; din 1990 este si editor al revistei "Orient a Societatii de Stiinte Orientale "Mircea Eliade. Din 1992 lucreaza in calitate de consilier cultural la Ambasada Romana din Viena si de directoare a Centrului Cultural Roman din capitala Austriei.
A debutat cu versuri in 1968 in revista "Amfiteatru, iar editorial in 1970, la Editura Eminescu. A scris literatura pentru copii, este o excelenta eseista (a publicat remarcabile studii de orientalistica) si traducatoare din limba germana, din clasicii arabi si din literatura preislamica. Poezia sa a fost tradusa in limbi de circulatie si este cunoscuta in strainatate prin intermediul unor volume unitare sau al antologiilor (in curand o editura ii va publica un volum de poezii traduse in limba franceza de poeta Liliane Wouters-Belgia).
Este laureata a Premiului Uniunii Scriitorilor pentru poezie (in 1982) si pentru traduceri (in 1978 si 1985). In 1992 oezia sa este incununata cu Premiul "Eminescu al Academiei Romane. Recunoasterea valorii liricii sale in plan european s~a concretizat si prin premiul Societatii "British Poetry, acordat la Londra in 1989 pentru volumul tradus la Oxford University Press de poeta Fleur Adcock.
Poezia de inceput a Gretei Tartler este, foarte feminina, de o mare senzualitate, totusi fara nimic impur, luminoasa si muzicala (Mircea Iorgulescu). Acestei feerii incantatorii, prin contactul cu zone culturale indigene si universale tot mai vaste, i se implementeaza activ, in volumele urmatoare, spiritul cultivat, poeta etaland, dupa cum observa criticul literar Nicolae Manolescu,, finete intelectuala a impresiilor, decenta etica, scriitura impecabila, a carei originalitate poetica ar consta "in prelucrarea rafinata de motive si de forme. Lirica sa isi construieste un substrat al marilor modele pe care le introduce in text intr-o maniera originala, acestea constituind un prilej de reinterpretare a lor prin alta viziune poetica, sau un prilej de prelungire a sensurilor lor initiatice si parabolice. Ultimele volume ale Gretei Tartler coboara mai ales in real, in cotidian - nefardate-, interpretate de poeta cu o luciditate grava si rece. Stefan Aug. Doinas o numeste, conjunctural dar afirmatia depaseste starile conjuncturale, "Sibila a unor timpuri cand oracolele tac, gasindu-i esenta lirismului "intr-o continua initiere in misterii profane, o explorare a banalului care, atins de un deget magic, se holbeaza brusc si straluceste ca o incredibila roua. Conform traditiei, Orfeu este un barbat. Dar e numai o impresie.
Un singur vers al lui Grete Tartler ("Torta din mana mea dreapta e chiar mana mea dreapta") a fost de ajuns ca sa atraga atentia asupra poetei, dupa ce a fost citat de Stefan Aug. Doinas. Acest vers emblematic transcrie asumarea unei atitudini de mare gravitate ce transforma actul poetic, prin natura lui in mod fatal mediat de semnele aseptice ale textului scris, intr-un act de traire agonica directa. Grete Tartler face parte si ea din "noua generatie" care "crede ca poezia / e o sabie fara maner / si o apuca strans de tais"; tentativa e aceea de a suprima orice substitut interpus intre eu si real si de a proba experienta textualizanta liminara ca pe un autodafe voluntar.
Poezia Gretei Tartler se desfasoara imprevizibil, filtrata printr-o si intr-o alchimie subtila; mai intai se "obtine" o stare entropica a realitatii, lipsita de orice intruziune lirica sau "metafizica", se "descriu" minutios elementele benigne ale cadrului banal, ca apoi, brusc, realul sa inceapa sa se umfle, sa se amplifice fantastic pana cand cotidianul se insurubeaza in metafizic. O astfel de poezie mi se pare "Calatorie de noapte".
Volume de versuri:
Apa vie, Bucuresti, Editura Eminescu, 1970;
Chorale, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1974;
Hore, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1977;
Astronomia ierbii, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1981;
Scrisori de acreditare, Bucuresti, Editura Eminescu, 1982;
Substituiri, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1983;
Achene zburatoare, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1986;
Materia signata, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1992.
"Razboi si pace a aparut in volumul Scrisori de acreditare, Bucuresti, Editura Eminescu, 1982.
Calatorie de noapte a aparut in volumul Substituiri, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1983-
Poem static a aparut in volumul Substituiri, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1983-
Foarfeca deschisa a aparut in volumul Achene zburatoare, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1986.
Citeste si:
|
|