Horia Stamatu
Nastere: 9 septembrie 1912, Valenii de Munte
Deces: 7 iulie 1989, Freiburg im Breisgau
Horia Stamatu a fost un scriitor, poet, ziarist și eseist roman.
S-a nascut la 9 septembrie 1912 in Valenii de Munte. Studiaza filosofia si literaturile romanice la Universitatea din Bucuresti.
Debuteaza in 1932 in revista "Floarea de foc", iar editorial in 1934 cu placheta Memnon, premiata de Fundatia pentru Literatura si Arta "Regele Carol II". Dupa patru ani de peregrinari, din care doi ani petrecuti in lagarul de la Bucbenwald, se stabileste in 1945 la Freiburg.
Aici isi completeaza pregatirea filosofica si este lector de limba si cultura romana la universitatea din localitate. in anii 1948-1950 locuieste la Paris si devine, alaturi de Mircea Eliade, Eugen lonescu, Emil Cioran si altii, membru fondator al Institutului Roman de Cercetari de pe langa Sorbona. Dupa 1950, timp de un deceniu locuieste la Madrid. Este perioada in care se manifesta activ ca poet, publicist, traducator, si, impreuna cu Aron Cotrus, Vintila Horia s.a., contribuie la configurarea unei "scoli poetice romanesti". Se intoarce la Freiburg, unde va ramane pana la moarte, survenita in noaptea de 7/8 iulie 1989- A fost pretuit si iubit de aproape toti membrii exilului romanesc; Eugen lonescu il considera "cel mai mare poet roman al timpurilor noastre".
Criticul literar Alex. Stefanescu ii surprinde astfel creatia lirica: "Citita azi, fara luarea in considerare a circumstantelor (induiosatoare) in care a fost scrisa, poezia lui Horia Stamatu ni se infatiseaza ca o intreprindere literara grandioasa, ratata. Ea ne face sa ne gandim la o pasare ranita care face salturi disperate si da mereu din aripi, fara sa reuseasca insa sa se ridice de la pamant."
Volume de versuri:
Memnon, Bucuresti, F.P.L.A., Regele Carol II, 1934;
Recitativ, Madrid, colectia "Destin", 1963;
Contrapunct, Paris, Editura Prodromos, 1969;
Punta Europa, Madrid, colectia "Destin", 1970;
Dialogos, editie bilingva, Salamanca, 1971;
Kairos, editie retrospectiva, Paris, colectia "Caietele Inorogului", 1974;
Jurnal, Salamanca, 1976;
Imperial, Paris, Editura Ethos, 1981.
Poezia Memnon-8 a aparut in volumul cu acelasi nume, Bucuresti, F.P.L.A. Regele Carol II, 1934.
Citeste si:
|
|