Ion Budescu
Nastere: 5 martie 1939, Dalboset, judetul Caras-Severin
Deces: 15 iunie 1889 (39 ani) Bucuresti
S-a nascut in comuna Dalboset, judetul Caras-Severin, la 5 martie 1939. A absolvit liceul la Oravita, a terminat Institutul Pedagogic, apoi Facultatea de Limba si Literatura Romana din cadrul Universitatii bucurestene, cu examen de licenta in 1965.
Debuteaza cu un grupaj de poezii in revista "Romania literara" in 1966, iar in volum in 1982, la Editura Eminescu. A colaborat la reviste cultural-literare: "Tribuna", "Orizont", "Ramuri" etc. Dupa absolvirea facultatii a lucrat - si activeaza si acum - in cadrul sectiei literare a Radiodifuziunii si Televiziunii.
Negrabindu-se sa debuteze editorial, Ion Budescu a patruns in lirica noastra ca un poet format, a carui maturizare este marcata de fiecare volum nou aparut. Fara a apartine in fond unei generatii sau grupari literare, poetul poate fi apropiat mai mult de estetica expresionista, cu care are afinitati in spirit si viziune. Punctul de plecare in realizarea universului liric este mediul cotidian, lumea cu obiceiurile, tabieturile, mirosurile si pubelele ei. "De la imaginile banale si cotidiene ale habitatului modern - nota criticul Nicolae Manolescu -, fantezia poetica se inalta la viziunea unui univers aproape halucinant, alcatuit din elemente de decor rareori sau niciodata cautate in poezie. Astfel ia nastere o adevarata mitologie, care-si are zeii, eroii, locurile si obiectele ei". Ion Budescu redescopera poezia ca exorcism si eliberare.
Volume de versuri:
Viata cu mine, viata fara de mine, Bucuresti, Editura Eminescu, 1982;
Omul interior, Bucuresti, Editura Eminescu, 1985;
Ucroniile, Bucuresti, Editura Eminescu, 1988;
Cutitele, tortele, mastile, Bucuresti, Editura Eminescu, 1990.
Poeziile Dresura si Printul au aparut in volumul Ucroniile, Bucuresti, Editura Eminescu, 1988.
Citeste si:
|
|