6 ianuarie 1802 - Se naște la Targoviște, fiul lui Ilie Radulescu și al Eufrosinei Danielopol. Ajuns la București, invața romanește dupa carțile populare, iar grecește cu dascalul Alexe; prin 1814 insuși Naum Ramniceanu i-a fost dascal.
1815/1818 - Frecventeaza Școala greceasca de la Schitu Magureanu; cunoaște poezia lui Hristopulos, poet la mare moda, pe care o și traduce.
1822/1829 - Devine succesorul lui Gh. Lazar la Colegiul Sfantul Sava, dupa retragerea acestuia.
1827 - Apare Societatea literara, din inițiativa sa și a lui Dinicu Golescu. care promova ideile iluministe: raspandirea școlii romanești, inființarea unui teatru național, publicarea de gazete, de traduceri și de opere originale. Aici, Heliade citește din traducerile sale din Lamartine.
1828 - Apare la Sibiu Gramatica Romaneasca, in care autorul se dovedește un reformator la domeniul limbii; susține simplificarea alfabetului chirilic, fonetismul ortografic, imprumutarea neologismelor din latina și din limbile romanice.
1829, 8 aprilie - Apare Curierul romanesc, prima gazeta in limba romana din Principate.
1830 - Apare volumul Meditații poetice dintr-ale lui A. de Lamartine. Traduse și alaturate cu alte bucați originale din D. I. Eliad; poeziile originale sunt:
Cantarea dimineții
Trecutul
Dragele mele vorbe
Epitaf de la o tanara mama
1833 - Apare Societatea Filarmonica la inițiativa lui I.H. Radulescu, Ion Campineanu și C. Aristia.
1834 - Este director al Școlii de muzica vocala, de declamație și de literatura care avea rostul de a pregati actori profesioniști.
1835 -
Publica traducerea comediei Amfitrion de Moliere.
Apare Gazeta Teatrului Național.
1836 -
Iși aduna toate producția literara in volumul Culegeri din scrierile lui I. Eliad de proze și de poezie.
Apare, in subredacția lui Heliade și a lui Florian Aaron, Muzeul Național, supliment saptamanal al Curierului romanesc