Poetul zilei
George Constantin
(1933 - 1994)

82 Poezii

Poezia de azi

In vie
de Tudor Vianu
Eu vin la tine-n vie : te rog sa ma primesti.
Iti voi culege via si-ti voi propti butucii,

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Exigente grele

Vezi toate poeziile poetului



Sunt trei feluri de produceri intelectuale: unele mai presus, altele mai prejos de orice critica, iar altele la nivelul criticei. Se-ntelege ca vorbim nu despre parerile pe cari un autor le emite. Acestea pot fi admisibile sau nu, onorabile sau detestabile, generoase sau infame, putin importa; e vorba de felul cum ele sunt asternute; de puterea conceptiei si de inaltarea de spirit a autorului.
Vecinie ideile si principiile lui Machiavelli vor fi denuntate de unii ca infame, cat lumea, insa, nu va-ndrazni cineva sa critice opera marelui om ca putere de conceptie, ca opera de spirit. in felurite opuscule, in nenumarate cuvantari, multi maruntei, curtizani ai naivitatii multimii, vor detesta principiile si parerile lui; nici prin gand, insa, nu va cuteza vreunul sa-i pretuiasca sau sa-i despretuiasca opera ca atare; iar acesti curtizani, marii si marunteii doritori de a stapani, incepand cu Frederic cel Mare si ispravind cu cel din urma agent electoral de mahala, nu vor lipsi, mai ales ei, constient ori instinctiv, sa urmeze cu scumpatate lapidarele povete ale ilustrului florentin, pe cari le ponigresc pe fata, urmand si-n aceasta tot o povata a lui.
Cine oare, nefiind de-a dreptul un caraghios, va cuteza sa spuna ca celebrul secretar, in afara de tendentele si parerile lui, nu ne-a lasat un capodopera incomparabil? Iata o lucrare mai presus de orice critica - o lucrare asa-numita clasica. Exemple altele ar fi de prisos, cred eu; o intreaga lista a producerilor geniale nu ne-ar duce mai departe; "ba chiar ar fi neplacut sa fac, dupa vechile calapoade inca la moda, parada ridicula de eruditiune intr-o simpla notita literara.
La al doilea fel de produceri intelectuale, ca si la cel dantai, importa putin parerile, principiile sau tendentele autorului. Pot fi foarte generoase; pot fi asa de morale si de umane incat autorul sa mearga drept in rai, caci le-a debitat numai; daca opera ca atare, in afara de ele, nu e decat o platitudine incomparabila, atunci autorul fara-ndoiala e un om mai presus de orice lauda, dar desigur opera sta mai prejos de orice critica.
De al treilea fel sunt producerile comparabile si, deci, criticabile. Acestea sunt ca animalele inferioare, asupra carora este permisa vivisectiuneain interesul stiintei; mai inalt decat orice morala si mila. Autorii acestor produceri sunt ganditori putin mai rasariti din multimea cu care a umplut Dumnezeu lumea. Ei, cu un chip mai deosebit si mai interesant, pot sa spuna adevaruri marunte, faramituri de adevaruri mari, si fac astfel omenirii, incapabile sa priceapa de-a dreptul un geniu, serviciul de talmaci.

in comertul intelectual al spetei, ei se-nsarcineaza sa joace intre marii cugetatori si publicul cel mare rolul micilor debitanti stabili sau ambulanti, dupa capitalasul lor, dupa taraba sau tolba - carte, carticica, revista, gazeta scl. Se-ntelege ca la micul debitant marfa este mai mult sau mai putin trezita, cateodata mai bine pastrata, adesea cam stricata, dar totusi e o marfa destul de buna pentru musteriul care la izvorul cel mare al bogatiei nu putea ajunge, si care o poate gasi aci la-ndemana. A! dar nu! musteriul este cu atat mai exigent si mai capritios cu cat e mai putin deprins la gustul lucrului. intrebati pe orice biet lipscan: o sa va spuna daca pe cea mai pretentioasa aristocrata batrana n-o impaca mai usor decat pe o tanara mahalagioaica ageamie.

Acesta este rolul teribil al musteriului mic: sa tortureze pe micul debitant Si sa vezi critica de amanunte! atat mai multa autoritate cu cat mai putina pricepere, atat mai multa imperturbabilitate cu cat mai putina siguranta. Musteriii vor: unul sa fie lucrul colea mai asa, altul, din contra, dincoace mai aminterea; pentru unii sunt prisoase tocmai acolo unde altii constata lipsuri; calitati se par unuia defectele ce izbesc pe altul, si de-a-ndaratele. in fine, cati musterii, atatea capete si tot atatea, fireste, pretentii si exigente. Ba mai mult: unuia si aceluiasi singur azi ii place asa, maine aminterea, si-n fiecare zi altfel.
Se-ntelege ca intr-un targ cu obiceiuri statornice de pe vremuri, cu traditiuni de autoritate, cu deprinderi de gust dezvoltat incet-incet si normal, acest fenomen, cu toata diversitatea capetelor, va fi mai putin batator la ochi decat intr-un targ de curand ridicat, cum sunt cele americane si altele. Aci au navalit si navalesc pe apucate stransura si adunatura, fara egala deprindere de gust, fara continuitate si unitate de traditie si de nevoi publice, si care schimba, la fiecare cativa ani, si moravuri, si legi, si deprinderi, si costume, ca si unele spete inferioare care leapada la rastimpuri pielea din varful botului pana la sfarcul coadii.
In targul de vremi statornicit, micul debitant stie ce marfa se cauta, stie ce trebuie musteriului cunoscut si credincios: ba ii merge chiar inaintea nevoilor; chiar i le provoaca, cunoscandu-i firea si gustul. Dar intr-un targ improvizat, in vecinie provizorat, Dumnezeu mai stie cum sa multumesti pe musterii. Dai primitivului in pielea goala o buna flanela, vanatorului preistoric o pusca si porcarului margaritare: o fi buna marfa dumitale, dar musteriii ii gasesc cusururi, deoarece nu le trebuie. Primitivului nu-i trebuie caldura pe spinare si pe pantece, pielea lui e-nvatata cu de toate; el are nevoie de zorzoane poleite, sa si le puna-n capul netesalat; vanatorului ii trebuie un tomahawk, iar porcarului porumb pentru vitele de-acasa Dar ia sa nu bagi de seama la vertiginosul mers al progresului! ia poftim de le da a doua zi aceea ce ai vazut ca le trebuia ieri. As! primitivul vrea acum camasi de matase, vanatorul o carabina ghintuita cu repetitie si porcarul briliante.
Ce putini sunt aceia cari, intelegand ce le trebuie, stiu ce marfa sa ceara si sunt in stare s-o pretuiasca! Si nu ma-ndoiesc ca dintre acei putini esti si dumneata, cititorule.

Comentarii

Nume (obligatoriu):

Email (obligatoriu, nu va fi publicat):

Site URL (optional):


Comentariile tale: (NO HTML)



Pune poezia Exigente grele pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani