Ion Pop biografie completa

Poezii



Ion Pop
  sul up  
  poetul Ion Pop  
  sul_down  
Nastere: 1 iulie 1941 in comuna Miresu Mare din Maramures

Deces:

S-a nascut la 1 iulie 1941 in comuna Miresu Mare din Maramures.

Face studiile liceale la Cluj, si tot in aceasta capitala spirituala transilvana urmeaza Facultatea de Limba si Literatura Romana, cu licenta in 1964. Dupa absolvire este retinut la catedra de istoria literaturii romane contemporane.

Catva timp este lector de limba si literatura romana la Paris. A debutat cu poezie in revista "Steaua in 1959, si de numele acestei reviste se leaga la inceput si activitatea sa de critic literar, asumandu-si sarcina de a continua linia estetica a depoetizarii, inaugurata de grupul lui A. E. Baconsky, orientand-o spre o poezie de esente neo-expresioniste, ce va fi cultivata indeosebi de grupul de poeti afirmati in jurul excelentei reviste studentesti "Echinox. Dealtfel, Ion Pop este mai cunoscut in calitate de critic literar, interpret de mare finete analitica a fenomenului poetic- mai ales cel interbelic - si isi leaga organic existenta si activitatea de amintita revista a studentilor clujeni, al carei conducator a fost. Actualmente este decan al Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii clujene.

Poezia sa, nu foarte cunoscuta, este nu mai putin valoroasa. Poetul beneficiaza de suportul remarcabil al vastei sale in/formari profesionale, fara ca, prin aceasta, lirica sa sa devina arida si scolastica. Poetul are capacitatea de a-si echilibra meditatia lirica, desi, cum constata criticul literar Al. Cistelecan, el "traieste sub spaima continua ca totul s-a spus, Structural liric, "inima sa a ramas, insa, atasata de orftsm si ea suspina dupa starea paradisiaca a poeticii, iar aceasta nostalgie a plenaritatii devine unul din vectorii de orientare ai intregii creatii (idem). Lirica sa mai noua lasa mult mai mult loc meditatiei, pe care Ion Pop doar o provoaca printr-un joc al intertextualitatii bine stapanit. Fraza poetica, uneori de o ironie fina, delicata, trista si subtila, provoaca interstitii, oferind receptorului - avizat -prilejul meditatiei, al descifrarii. Textul este doar aparent depoetizat, si de aici o sursa a lirismului.

Volume de versuri:

Propuneri pentru o fantana, Bucuresti, E.P.L., 1966;
Biata mea cumintenie, Bucuresti, Editura Tineretului, 1969;
Gramatica tarzie, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1977;
Soarele si uitarea, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1985;
Amanare generala, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1990.

Jurnal a aparut in volumul Soarele si uitarea, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1985. Scaderea a aparut in volumul Soarele si uitarea, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1985. Norii a aparut in volumul Amanare generala, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1990.

REFERINTE:

"La maturitate, cind nu i-a mai fost rusine sa fie ceea ce era menit sa fie, adica un poet livresc, un fermecator poet al dansului printre groase infolii. Ion Pop a renuntat la cumintenia reala de pina atunci si a devenit el insusi. Cladindu-si o cetate din cartile sale iubite, o cetate cu creneluri din care bat arme solare, cu punti care se ridica si coboara lin, fosnind ca hirtia, Ion Pop si-a delimitat un teritoriu a! sau. Mare ? Mic ? Se va vedea mai tirziu. Oricum, cine calea in aceste locuri stie cui apartin ele."
FLORIN MUGUR


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Ion Pop pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani