Iulian Vesper
Nastere: 22 noiembrie 1908, Horodnicul de Sus
Deces: 11 februarie, București
Iulian Vesper (n. Teodor Grosu) a fost un poet, eseist, traducator și autor de romane din Bucovina, membru titular al Uniunii Scriitorilor din Romania.
Pe numele sau adevarat Teodor C. Grosu, s-a nascut in comuna Horodnicul de Sus- Radauti la 22 noiembrie 1908. Face scoala primara | in satul natal, apoi continua sectia clasica a Liceului "Eudoxiu Hurmuzachi" din ) Cernauti. Revista acestui liceu, "Muguri", ii va consemna in 1924 si debutul literar.
Isi incepe studiile superioare la Facultatea de Litere si Filosofie din Cernauti, in ' 1927, de unde trece la facultatea similara din Bucuresti. isi va lua licenta in 1933, an care ii va consemna si debutul in volum cu Echinox in odajdii. Legat de meleagurile natale, realizeaza aproape singur publicatia "Glasul Bucovinei", colaboreaza de asemenea la revistele din zona: .Junimea literara", "Plai", "Orion". Contribuie la constituirea grupului "Iconar" si a revistei cu acelasi nume, menite sa cultive spiritul autohton bucovinean, realizand, impreuna cu Mircea Streinul si compozitorul Liviu Rusu, colectia-editura cu acelasi nume. in 1937 publica Pagini de antologie bucovineana.
Dupa un timp il regasim pe poet lucrand in Directia Presei, Agerpres, E.S.P.L.A. Continua sa publice, cu o frecventa redusa, proza (istorica si de actualitate), eseuri, evocari, piese de teatru, traduceri (printre care si epopeea Kalevala), bineinteles versuri. Se stinge din viata la 11 februarie 1986.
Fara a-si impune un vadit registru liric personal si deci original, poetul isi incheaga creatia sub semnul apartenentei la universul mirific bucovinean. De aici vine si apropierea initiala de spiritul expresionist cu reminiscente romantice germane, si elogiul ulterior al eh tonicului Arboroasei, al contactului cu universul unic al acesteia, si spiritul clasicizant, meditatia elegiaca a curgerii, din ultimele volume. Poetul este supus, si el, varstelor poetice, ades intalnite, ale devenirii lirice, devenire care ii este marcata de umbros-legendara Bucovina.
Volume de versuri:
Echinox in odajdii, Cernauti, 1933;
Constelatii, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1935;
Poeme de nord, Bucuresti, Editura Iconar, 1937;
Izvoare, Bucuresti, F.P.L.A., 1942;
Poezii, editie retrospectiva, Bucuresti, E.P.L., 1968;
Ascultand noptile. Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1972;
Al treilea orizont, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1979;
Peisaj la marginea cerului, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1984.
Poezia Casa de pe Colina vantului a aparut in volumul Peisaj la marginea cerului. Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1984.
Citeste si:
|
|