Poetul zilei
Paul Vinicius
(1953 - ?)

16 Poezii

Poezia de azi

Singuratatea
de Alexandru T. Stamatiad
Ce freamat jalnic se ridica
Din sir de salcii plingatoare,
Si ce adormitor pluteste
Mireasma teilor in floare !

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Lucian Vasiliu biografie completa

Poezii



Lucian Vasiliu
  sul up  
  poetul Lucian Vasiliu  
  sul_down  
Nastere: 8 ianuarie 1954, Puiesti-Barlad

Deces:

S-a nascut la 8 ianuarie 1954 in comuna Puiesti-Barlad. Este fiu de preot. Face clasele primare in comuna natala, iar din clasa a V-a este elev la Barlad, unde termina si liceul, profil umanist, in 1972. intre 1972 si 1974 urmeaza Scoala Postliceala de Biblioteconomie din Bucuresti. in perioada 1977-1981 este student al Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii "Al. Ioan Cuza din Iasi. in timpul studentiei este si redactor al revistei studentesti de cultura "Dialog .

Debuteaza editorial in anul 1981 cu volumul de versuri Mona-Monada. Dupa absolvirea facultatii lucreaza ca bibliotecar si muzeograf la Iasi. in proza, se manifesta prin tiparirea unui "micro-roman. Actualmente este redactor-sef al trimestrialului de cultura "Dacia literara, serie noua, editat la Iasi de Muzeul Literaturii Romane din localitate, si director al acestui muzeu.

In primele sale volume de versuri poetul incearca, asemenea altor colegi din generatia anilor 80, trecerea poeziei printr-un proces profund de textualizare. Actul poetic incearca sa transgreseze, cum nota criticul literar Marin Mincu, "limitele dintre text si existenta, si poezia "isi face propriu-i obiect din operatia textualizarii, intuita instinctiv ca o modalitate actuala. Astfel textul "se naste si devine substanta prima si indispensabila a poeziei, iar Lucian Vasiliu "reprezinta cazul poetului ce textualizeaza din pur instinct (idem). in volumele ulterioare poetul se apropie de alte surse de inspiratie, isi modifica limbajul, iar imaginatia lui se indreapta catre marile teme ale poeziei. Interesanta si plina de consecinte deocamdata neprevizibile e si apropierea poetului (ca si cea a lui Mircea Cartarescu, in Levantul.) de poetii din "dimineata liricii noastre.

Elementele presupusei biografii exterioare la Lucian Vasiliu se intersecteaza si se amesteca entropie cu viscerele poemului ce nu mai vrea (el, poemul) sa stie de vechea separare intre existenta si scriitura ("Dar noaptea aceasta e prea lunga. Cine / o poate scurta? / imi tai un deget. / Celelalte in cor: taie-ne si pe noi! / Acum observ ca bocancii imi sunt ferfenita / si ma grabesc sa-i arunc // Dar poemul acesta e prea lung. / Noaptea aceasta e prea lunga. / Scot cutitul si HARSTl, un deget. / Celelalte, in cor: si pe noi, si pe noi! / HARSTl! HARSTl! HARSTl! ").intre poem si scrierea acestuia se interpune acum o alta existenta mai grava si mai profunda ("De foarte departe se vede: poezia mea / poarta aceeasi camasa de sapte ani. / Sangele patruns prin tesatura / a reusit sa o inroseasca - / atat de lent pe nestiute"). Sentimentul scriiturii a devenit la fel de acut ca si cel existential; de aceea, tesatura sterilizanta se inroseste, imbibata de sange.
Se observa si aici acea forma generalizata in poezia tanara, de a transgresa limitele dintre text si existenta prin actul violent al taierii, al ghilotinarii, reperat ca marca textualizanta aproape la toti cei care debuteaza in primii cinci-sase ani ai deceniului opt. Ceea ce se poate nota imediat ca o constanta de "continut", este faptul ca aceasta poezie isi face propriu-i obiect din operatia textualizarii, intuita instinctiv ca o modalitate actuala de a capta realul.

Este ilustrativ faptul ca se constata uneori si unele stangacii in tratarea materiei; poetul combina aleatoriu acele cateva elemente ce apartin unei viziuni textualizante, tratate, insa, in maniera traditionala, ca si la Nichita Danilov, si nu se intelege precis daca intentionalitatea "naiva" exista cu adevarat sau este un efect al expresivitatii involuntare pe care o probeaza tot mai mult, cu bune rezultate, poezia tanara. Ca Lucian Vasiliu reprezinta cazul poetului ce textualizeaza din pur instinct, o dovedeste evolutia sa de la Mona-Monada (Ed. Junimea, 1981) la Despre felul cum inaintez (Ed. Albatros, 1983).

Volume de versuri:

Mona-Monada, Iasi, Editura Junimea, 1981;
Despre felul cum inaintez, Bucuresti, Editura Albatros, 1983;
Fiul omului, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1986;
Verile dupa Conachi, Iasi, Editura Junimea, 1990.

Sunt fratele a aparut in volumul Despre felul cum inaintez, Bucuresti,
Editura Albatros, 1983-
Monada (IV) a aparut in volumul Fiul omului, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1986.


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Lucian Vasiliu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani