Magda Isanos
Nastere: 17 aprilie 1916, Iași
Deces: 17 noiembrie 1944, București)
Magda Isanos a fost o poeta, prozatoare și publicista romana.
S-a nascut in anul 1916, aprilie, 17, la Iasi, intr-o familie de medici. Se imbolnaveste la un an si sase luni de poliomielita, salvandu-se numai prin grija neistovita a mamei sale, dar ramanand cu o sensibilitate a sanatatii si o dificultate vizibila la mers.
Urmeaza Liceul Eparhial din Chisinau, dovedind o mare pasiune pentru limba romana, istorie si filosofie. in clasa a sasea a liceului, in 1932, publica primele poezii intr-o revista scolara, dar adevaratul debut este marcat de publicarea, in 3 martie 1934, in "Viata Basarabiei", a poeziei Ploaie.
Din toamna aceluiasi an incepe la Iasi studiile universitare; se inscrie initial la Facultatea de Litere si Filosofie, urmand in acelasi timp si cursurile Facultatii de Drept. Se consacra apoi definitiv acestei din urma facultati, pe care o incheie in 1938. in toata aceasta perioada a studentiei publica mult in " Viata Basarabiei", "insemnari iesene", " Cuget moldovenesc", "Pagini basarabene", mai ales poezie, dar si cronici literare. in anul 1939 se inscrie in Baroul de Iasi ca avocat stagiar. Ramane legata de poezie, de activitatea culturala si artistica in general, numele ei fiind ades intalnit in paginile diferitelor reviste, participand chiar nemijlocit la aparitia, la Iasi, a ziarului de informatii "Vointa", in 1941.
Este si anul cand suferinta poetei se agraveaza: la inceput certificatele medicale constata o boala de plamani, pentru ca, mai tarziu, sa fie specificata si o afectare cardiaca. Poeta isi continua totusi cu febrilitate activitatea, concretizata si prin aparitia primului volum, intitulat simplu Poezii, in 1943, la Iasi.
Se stinge din viata in Bucuresti, la 17 noiembrie 1944. in 1945 Editura Fundatiilor ofera Premiul pentru Dramaturgie acordat scriitorilor tineri cuplului Magda Isanos- Eusebiu Camilar pentru drama Focurile.
Intr-o fulguranta viata de om Magda Isanos a incercat implinirea prin poezie, proza scurta, tablete, critica literara, drama, traduceri. Poezia ei, parte dominanta si rezistenta a operei, este un permanent pariu cu timpul, pe care, inexorabil stiin-du-l, il provoaca mereu. Cu o constiinta a destinului asumata, ea incearca sa-l depaseasca prin poezie, si de aici se naste nota cea mai acuta, cea mai grava si mai maltator-umana a liricii sale. Este in poezia ei marea taina care trebuie mereu spusa, mereu rescrisa, spre impartasire, adresandu-se celor din jurul ei. Notele dramatice ale suferintei sunt mereu estompate, caci poeta si-a asumat responsabilitatea de a invata oamenii sa priveasca mereu in sus. Este o voce lirica distincta, feminina, care deschide o directie a liricii moderne in acest sens.
Volume de versuri:
Poezii, Iasi, Editura Institutului de Arte Grafice, 1943;
Cantarea muntilor, Bucuresti, Editura Ministerului Artelor, 1945;
Tara luminii, Bucuresti, F.P.L.A., 1946;
Poezii, Bucuresti, Editura Casei Scoalelor, 1947;
Versuri, Bucuresti, E.P.L., 1964;
Cantarea muntilor, versuri, proza si publicistica, editie selectiva, Bucuresti, Editura Minerva, 1988 (colectia B.P.T.).
Toamna a aparut in volumul Tara luminii, Bucuresti, F.P.L.A., 1946. Copilul meu, sa nu ma cauti a aparut in volumul Tara luminii, Bucuresti, F.P.L.A., 1946.
Echinox a aparut in volumul Tara luminii, Bucuresti, F.P.L.A., 1946.
Citeste si:
|
|