Mateiu Caragiale
Nastere: 25 martie 1885, București
Deces: 17 ianuarie 1936, București
Mateiu Caragiale a fost un autor, istoric al heraldicii, poet, și scriitor roman, intaiul nascut al lui Ion Luca Caragiale.
S- nascut la 25 martie 1885 in Bucuresti; este fiul natural al marelui
dramaturg si al Mariei Constantinescu, "rentiera. intre anii 1892 si 1902 studiaza la colegiul "Sf. Gheorghe, perioada din care dateaza si temeinica lui initiere in istorie si heraldica.
Dupa cateva luni petrecute la Berlin, din 1906 incepe la Bucuresti studii de drept, pe care nule termina.
Ocupa apoi diferite functii, in Ministerul Lucrarilor Publice, sau ca sef al Biroului Presei la Ministerul de Interne. Doreste sa intre in diplomatie, si pentru aceasta il contacteaza pe Nicolae Titulescu, in 1928, in Italia. Din 1923 se casatorise cu Marica Sion, care ii aduce o mica proprietate la Fundulea si, mai ales, patrunderea, atat de mult visata, in randul familiilor boieresti "istorice: in 22 iunie 1928 va inalta, la conacul din Sionu (Fundulea), steagul casei sale, iar in 1930 introduce in stema armelor sale emblema "cave, age, tace (fereste-te, lucreaza, taci). A murit in Bucuresti, la 17 ianuarie 1936.
Debutul poetului se realizeaza masiv in 1912, cand revista " Viata romaneasca ii publica in numarul din aprilie 13 poezii. Dar lucrarea sa fundamentala, care-i asigura un loc in posteritatea literara, este romanul de numai 150 de pagini Craii de Curtea-Veche, la care insa autorul a lucrat, cu intensitati si intermitente, zece ani. Este o capodopera a expresiei artistice, a stilului si imaginatiei.
Mateiu Caragiale a scris poezie putina, concentrata intr-un singur volum. Ea se inscrie in spiritul lapidaritatii de tip parnasian (marea majoritate a poeziilor imbraca forma cunoscuta a sonetului), dar lumea evocata de poet nu este Grecia apolinica si statuara, ci lumea trecuta autohtona, surprinsa dealtfel si in roman. Viziunea poetica este realista si fantastica totodata.
Poeziile sale vor aparea in volum abia in mai 1936, dupa moartea autorului, in Bucuresti, la Editura Cultura Nationala - Pajere.
Noapte rosie a fost publicata in revista "Viata Romaneasca, ar, 4, din aprilie 1912.
Citeste si:
|
|