Miron Radu Paraschivescu
Nastere: 2 octombrie 1911, Zimnicea
Deces: 17 februarie 1971, București
Miron Radu Paraschivescu a fost un poet, eseist și publicist roman, personalitate a orașului Valenii de Munte.
S-a nascut in 2 octombrie 1911 la Zimnicea. Facestudii medii si superioare de arta plastica la Cluj si Bucuresti.
Urmeaza de asemenea Facultatea I de Litere din Bucuresti. Debutul ii este adapostit de revista "Povestea" editata la Valenii de Munte, orasel de care isi va lega o buna parte a activitatii sale.
Primele versuri, aparute insa mai tarziu, dateaza, conform indicatiilor autorului, din perioada anilor 1926-1932. in perioada interbelica duce o sustinuta munca publicistica si redactionala la revistele de stanga: face parte din redactia revistei "Era noua", colaboreaza la "Cuvantul liber", "Facla", "Azi", "Reporter". Conduce rubrica literara a ziarului "Ecoul" (in timpul razboiului), grupand in jurul ei multi tineri scriitori de orientare progresista. Dupa 1945 este redactor sef la " Gazeta literara" si la "Almanahul literar" din Cluj.
Se preocupa de atragerea si sustinerea scriitorilor tineri, activitate in care incorporeaza entuziasm si generozitate. Colaboreaza la revistele "Ramuri" de la Craiova, "Familia" de la Oradea, se manifesta, ca si pana acum, in domenii diferite ale literaturii: talmaciri, memorialistica, eseistica, reportaj, dramaturgie. Este membru in Comitetul de conducere al Uniunii Scriitorilor, laureat al Premiului de Stat. Moare la Bucuresti in 17 februarie 1971.
Poetul este un combatant activ in numele dreptatii, al umanitatii, al vremurilor noi, spirit concretizat intr-o structura lirica larg poematica, apropiata de criticii literari de anvergura versului maiakovskian sau vigoarea patetica a liricii wittmaniene. Este un poet "angajat" intr-o epoca ce cultiva aderenta totala, dar el va ramane in primul rand ca autor al Cantecelor tiganesti, care isi gasesc punctul de plecare, dupa cum s~a semnalat adeseori, in Romancero gitan a spaniolului Garda lorca. Accentele autohtone sunt dublate de o savoare lexicala ce descopera o alta latura a unui univers uneori unilateralizat. Prin aceasta reconsiderare, din-tr-un alt unghi, a unei lumi insolite, poetului i-afost dat sa-si lege numele aproape in totalitate de volumul amintit, care isi proiecteaza autorul in timp.
Volume de versuri:
Cantice tiganesti, Bucuresti, Editura Prometeu, 1941;
Paine, pamant si tarani, Craiova, 1943;
Cantare Romaniei, Bucuresti, E.S.P.L.A., 1951;
Laude, Bucuresti, E.S.P.L.A., 1953;
Laude si alte poeme, editie retrospectiva, Bucuresti, E.S.P.L.A., 1959; Declaratia patetica, Bucuresti, Editura Tineretului, 1968;
Tristele, Editura Tineretului, 1968;
Ultimele, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1971.
Ricaz aparut in volumul Cantice tiganesti. Bucuresti, Editura Prometeu, 1941. Amar a aparut in volumul Cantice tiganesti, Bucuresti, Editura Prometeu, 1941.
Citeste si:
|
|