Nicolae Crevedia
Nastere: 28 noiembrie 1902 in comuna Crevedia Mare, Vlasca
Deces: 5 noiembrie 1978 in Bucuresti.
S-a nascut la 28 noiembrie 1902 in comuna Crevedia Mare, judetul Vlasca.
Incepe liceul la 18 ani, terminand studiile secundare la " Sf. Sava "; intre timp este muncitor necalificat, curier.
Face studii de slavistica la Bucuresti, fiind concomitent si functionar la Ministerul de Razboi (1923-1924). Dupa incheierea studiilor superioare se dedica ziaristicii.
Semneaza versuri, in 1926, in " Viata literara", dar activitatea poetului este legata indeosebi de revista "Gandirea". Functioneaza ca profesor suplinitor, atasat de presa (intre 1940 si 1946), apoi functionar la Institutul de Inframicrobiologie (1955-1956), la Institutul de Lingvistica (1957), redactor la "Glasulpatriei" (1957-1972).
Poet, prozator, publicist, epigramist, numele lui Nicoale Crevedia se leaga indeobste de spiritul gandirist. in miscarea traditionalista promovata de aceasta revista el aduce spiritul chtonic dur, bulgaros, legat direct de o realitate subsumata, primara si arhaica. Poezia de inceput impune versul aspru, cioturos (apropierea de poezia contemporanului sau ardelean Aron Cotrus este posibila). Poetul simte din plin suflul primordial, greoi, al vesnicei apasari pe cormana plugului: de aici si expresia dura, deschisa, oraculara. Lexicul ii este, cum observa criticul literar Dumitru Micu, "pe masura: frust, pigmentat de aromate regionale, plin de impuritati, repezit, uneori suierator si sfichiuitor, ca vantul de stepa". Neasteptat poate, expresia lui dura si frusta, nu singulara in lirica vremii, se va regasi in scriitura multor reprezentanti ai ultimelor noastre generatii poetice.
Moare la 5 noiembrie 1978 in Bucuresti.
Opera
Volume de versuri:
Bulgari si stele, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1933;
Maria, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1938;
Da-mi inapoi gradinile, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1939;
Versuri, Bucuresti, E.P.L., 1968;
Vinul salbatic, Bucuresti, Editura Eminescu, 1977.
Poeziile selectate, Mi-e foame, mi-e sete! si Nu, nu-mi intinde cana au aparut in volumul Bulgari si stele, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1933, colectia "Gandirea".
Citeste si:
|
|