Poetul zilei
Dragoş Protopopescu
(1892 - 1948)

3 Poezii
1 Sonete
1 Romante

Poezia de azi

Primavara
de Virgil Gheorghiu
E primavara iarasi si pasarile cinta
Ascunse printre frunza ciresilor albiti,
Un cintec de-amintire, iubirea noastra sfinta

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Nicolae Dabija biografie completa

Balade Poezii



Nicolae Dabija
  sul up  
  poetul Nicolae Dabija  
  sul_down  
Nastere: 15 iulie 1948, Cainari, Republica Moldova

Deces:

S-a nascut la 15 iulie 1948 in comuna Codreni (Cainari), la marginea de sus a Bugeacului, in actuala Republica Moldova.

A debutat inca de pe bancile liceului (1965) in gazeta " Tinerimea Moldovei", cu un ciclu de versuri. Este absolvent al Universitatii din Chisinau, in 1972. Volumul de debut. Ochiul al treilea, 1975, primeste "Premiul tineretului din Moldova". Din 1986 este redactor sef al revistei "Literatura si Arta" a Uniunii Scriitorilor din tara vecina. In 1988 primeste "Premiul de Stat" al R.S.S. Moldovenesti; este ales presedinte al Societatii "Limba noastra cea romana".

Poezia sa este cunoscuta prin traduceri in limbi ale popoarelor din spatiul fostei Uniuni Sovietice si din alte tari. A scris cateva carti pentru copii, este publicist si eseist (lucrarea Pe urmele lui Orfeu, 1983), a realizat de asemenea o Antologie a poeziei vechi moldovenesti (1988), insumand, printre alte texte, si multe pagini necunoscute cercetatorilor din Romania.

Nicolae Dabija este considerat, pe buna dreptate, una din vocile lirice distincte ale penultimei generatii de poeti care s-a afirmat plenar in poezia de limba romana de dincolo de Prut. In opera sa se intalnesc, ca intr-o matca, multe din temele predilecte ale acestei generatii: rememorarea trecutului istoric, legatura osmotica cu pamantul stramosesc, pastrarea nealterata a graiului matern ca principiu fundamental si inatacabil al dainuirii, poezia ca mod de existenta. Creatorul insusi se confeseaza: "Poetul poate exista numai in raport cu celelalte lucruri din jurul sau, numai avand tainice legaturi cu tot ce-l inconjoara". Criticul literar Constantin Ciopraga vede in poet un "liric reflexiv de o ironie bland-amara, uneori bravand, alteori cultivand un savuros narcisism", un "apoteotic, oracular si solemn", un "incantatoriu, retractil, aproape sfios, in echilibru unduitor", un "creator in sensul elevat al cuvantului". Predominanta este haina prozodica clasica, imbracata mai mult ca semn al unei neintrerupte continuitati, dar aceasta incorporeaza evident o sensibilitate lirica moderna.

Volume de versuri:

Ochiul al treilea (1975),
Apa neinceputa (1980),
Zugravul anonim (1985),
Aripa sub camasa (1989),
Aripa sub camasa, selectie de Andi Andries, Iasi, Editura Junimea, 1991.

Poeziile Balada, Balada cu Toma Alimos, Capriana si A 1002-a noapte au fost reproduse dupa volumul selectiv Aripa sub camasa, Iasi, Editura Junimea, 1991.


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Nicolae Dabija pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani