Nicolae Ioana biografie completa

Poezii



Nicolae Ioana
Nastere: 17 septembrie 1939, Racovita, judetul Arges
Deces: 20 ianuarie 2000.

S-a nascut in comuna Racovita, judetul Arges, la 17 septembrie 1939. A urmat liceul in Pitesti si apoi Facultatea de Filosofie din Bucuresti, luandu-si licenta in 1964.

In 1960 debuteaza cu poezie in revista "Contemporanul si publica frecvent in "Luceafarul, "Viata romaneasca si alte reviste. Dupa absolvirea facultatii lucreaza la "Agerpres ca redactor, si in aceeasi calitate la Editura Tineretului iar, mai tarziu, la Editura Albatros. Actualmente lucreaza in cadrul Editurii Vitruviu. Este traducator, scrie literatura pentru copii.


Poezia lui Nicoale Ioana este rece, lucida, programatica, preluand teme gene-ral-valabile ale liricii contemporane si disecandu-le cu precizia si siguranta unui chirurg.

Criticul literar Dana Dumitriu ii definea poezia ca "provocare de imagini surprinzatoare a unei incertitudini eficace, sfidare deliberata a simtului comun, frangere a realului in scopul analizarii lui creatoare. Tensiunea lirica este interiorizata, se cere re-construita pentru a-i putea contempla adancurile; folosin-du-ne in continuare de consideratiile patrunzatoare ale Danei Dumitriu, consemnam ca poezia in discutie "s-a maturizat ca structura in sfera unui lirism constructiv si contemplativ totodata, evoluand de la parabola speculata filozofic si moral spre enigma sufleteasca generatoare de tensiuni interogative, ajungand sa comunice intuitii delicate dar patrunzatoare, ale irealitatii.

Volume de versuri:

Templu sub apa, Bucuresti, E.P.L., 1967;
Moartea luiSocrate, Bucuresti, Editura Tineretului, 1969;
Monologul alb, Bucuresti, Editura Eminescu, 1972;
Cartea de nisip, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1973;
Viata dupa o zi, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1975;
Forma focului, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1977;
Fata zilei, Bucuresti, Editura Eminescu, 1979;
Tabloul singuraticului, editie selectiva in colectia "Hyperion, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1979;
Coridorul, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1989.

Ordinea prestabilita a aparut in volumul Cartea de nisip, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1973.
Funeraliile unui rechin a aparut in volumul Coridorul, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1989.

REFERINTE:

"Nota distinctiva a poeziei lui Nicolae Ioana o ofera tensiunea elaborata a viziunilor si austeritatea expresiei. Sondarea zonelor profunde ale constiintei, provocarea trairilor celor mai stranii sint insotite de o contemplare rece, activa estetic, care imprima versului o severitate de bun augur. () Arta discretiei se sprijina pe o subtila cerebralitate a dramei interioare, pe o lucida luare in posesie a anxietatilor, ferindu-se strategic de spectacolul impudic al sentimentelor, prelucrand in registrul intelectual continutul sufletesc al poemelor."
DANA DUMITRIU

"O anume raceala disperata, un anumit tip de logica, chiar si un anumit tip de orgoliu - care nu refuza nici mila, nici umilinta, nici rugaciunea, dar isi pastreaza inaltimea - il apropie pe poet de personajele lui Kafka. Austeritatea. Lipsa sentimentalismului. Distanta. Prin calmul cu care redau enervarea, poemele lui Nicolae Ioana au ceva rigid, de imperiu kafkian. () Comunicarea se face uneori nu numai rapid, ci si cu un aer de neglijenta : poetul stie ce vrea sa ne spuna si nu are timp de pierdut cu incercarile de a ne capta bunavointa, el este bintuit de duhuri, il arata pe unul dintre ele, il arata si pe celalalt, ajunge, nu e loc de descrieri amanuntite, duhurile acelea sint ale mortii, nu cocheteaza cu ele, il sperie si incearca sa le alunge spunindu-le."
FLORIN MUGUR


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Nicolae Ioana pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani