Paul Vinicius
Nastere: 1953
Deces: ?
Paul Vinicius s-a afirmat ca debutantul nouazecist, in virsta de 45 de ani, l-ar imita pe Mircea Ivanescu prin "spectacolul parodico-livresc al titlurilor" care sunt "texte poetice in sine" (Dan-Silviu Boerescu) si ca "distilarea melancolic-geometrica a emotiei in versuri de un ero(t)ic hieratism, in care ludicul e doar un alibi al unei discretii umorale funciare" (acelasi critic) i s-ar trage de la Virgil Mazilescu. Cele doua modele nu prea se impaca in aceeasi barca, naratia simulata a lui Mircea Ivanescu necoabitind deloc cu sintaxa hermetizanta, tensionata la maximum, a lui Virgil Mazilescu.
Poetul "fratelui sardele" nu stie ca descrierea nuda a actului sexual in sine nu are vreo relevanta in plan poetic; e curios ca Angela Marinescu nu a reusit sa-i transmita acest lucru minimal.
Simtind ca primul sau volum era prea incordat (din ambitia enorma a succesului imediat), Vinicius se destinde de tot in Eclipsa (1999), titlu inspirat ce coincide cronologic cu rarul fenomen astronomic si cu presupusa "eclipsa interioara". Volumul compozit si elegant (cu o coperta si o grafica adecvate apartinind lui Tudor Jebeleanu) cuprinde trei sectiuni (1. Descriere in infrarosu; II. Eclipsa; III. Sudura pe viu) si "Un final imprevizibil (precum autorul) in care personajele/prietenii au ultimul cuvint".
Paul Vinicius este un poet autentic a carui puternica intrare in ringul poetic a inviorat spectatorii nostalgici, cum se poate constata din marturiile lor funambulesti integrate perfect recitalului polifonic, oferit de "fratele sardele" sub influenta malefica a eclipsei.
Volume publicate:
Drumul pina la ospiciu si reintoarcerea pe jumatate (998);
Eclipsa (1999).
Citeste si:
|
|