Petre Stoica
Nastere: 15 februarie 1931 in comuna Peciul Nou, judetul Timis
Deces:
S-a nascut la 15 februarie 1931 in comuna Peciul Nou, judetul Timis. A absolvit Facultatea de Filologie, sectia limbi germanice, la Bucuresti.
A debutat cu versuri in revista "Steaua in 1957; in acelasi an debuteaza si editorial cu volumul Poeme. Lucreaza ca redactor la revista "Secolul XX, colaboreaza cu versuri originale si traduceri la reviste de profil: " Gazeta literara , "Romania literara , "Luceafarul, "Contemporanul, "Steaua, "Orizont etc. Este un remarcabil traducator, indeosebi din poezia de expresie germana, realizand numeroase traduceri ale unor poeti reprezentativi sau antologii ale unor sfere poetice mai vaste.
Pasiunea sa pentru poezie se concretizeaza si in editarea, in colaborare, a unei antologii a pastelului romanesc. Retragerea poetului, de mai mult timp, din lumea orasului, nu inseamna si retragerea din lumea poeziei; aceasta i-a adus si doua meritate premii ale Uniunii Scriitorilor (chiar daca poetul nu si le-a dorit), unul in 1976 pentru volumullepun si anotimpuri, unul in 1991 pentru volumul Piata Tien An Men II. Este de asemenea laureat al Marelui Premiu pentru Poezie "Mihai Eminescu, decernat in biserica Uspenia din Botosani in ianuarie 1995. In prezent conduce Fundatia Culturala Romano-Germana care ii poarta numele, din Jimbolia. In contextul acestei generatii atat de diversificate, Petre Stoica are un loc aparte, singularizat prin obstinarea de a cultiva o maniera proprie, nici luxuriant-onirica precum a lui Dimov, nici autoscopic-interiorizata ca Mircea Ivanescu. l-am citat numai pe cei doi congeneri care impuneau doua stiluri poetice diferentiate in 1968, cand prin Arheologie blanda, Petre Stoica isi trasa si el un teritoriu autonom, impresionand prin prozaismul programatic al discursului.
Poetul insusi isi considera lirica descendenta in linia Bacovia-Maniu, dar neuitand sa sublinieze ca sfera posibilelor filiatii este mult mai larga, iar Bacovia inseamna si Georg Trakl (poetul ne-a dat o excelenta antologie cuprinzand poeti ai expresionismului). Posesor al unei culturi vaste, Petre Stoica a avut marea capacitate de a nu se lasa coplesit de ea. in evolutia poeziei sale, criticul literar Eugen Simion identifica mai intai o poezie de "notatie, simpla si discursiva, apoi una bucolica, insa de nuanta expresionista; urmeaza o poezie de tip avangardist, pentru ca, de prin 1978, poetul sa se indrepte tot mai mult spre o poezie "ce condamna in tonuri decise maladiile civilizatiei actuale. Evolutia aceasta ne sugereaza o personalitate poetica proteica, excelenta posesoare a formelor celor mai variate de exprimare artistica, de la sensibilitatea de tip meditativ la luciditatea actului existential amputat de civilizatia moderna, poetul putand trece cu dezinvoltura de la registrul melancolic la cel al ironiei amabile sau socante. Si atunci textul poetic imbraca varii forme, de la cumintenia romantica a inceputurilor poetice la limbajul frust, dar la fel de proaspat, al notatiei directe. Acest text aparent simplu, doar aparent exercitandu-si functiile semantica si pragmatica, adoptat de poet mai ales in volumele deplinei sale maturitati artistice, beneficiaza de o rigoare poetica individualizatoare. Criticul literar Dinu Flamand remarca faptul ca " textul poetic recepteaza cu aceeasi aviditate imagini peste imagini, pastrandu-si astfel disponibila materia lexicala proaspata. Exista la Petre Stoica o anumita frenezie investigatoare care il rasplateste cu noi si revigorate cuvinte, inseriind colectii lexicale in general nepoetice, tocmai prin asta susceptibile sa releve insolitul mediilor investigate.
Volume de versuri:
Poeme, E.S.P.L.A., 1957;
Pietre kilometrice, Bucuresti, E.P.L., j 1963;
Miracole, Bucuresti, E.P.L., 1966;
Alte poeme, Bucuresti, E.P.L., 1968;
Arheologie blanda, Bucuresti, Editura Tineretului, 1968;
Melancolii inocente, Bucuresti, E.P.L., 1969;
O caseta cu serpi, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1970;
Bunica se asaza in fotoliu, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1972;
Sufletul obiectelor, Bucuresti, Editura Eminescu, 1972;
Trecatorul de demult, Bucuresti, Editura Eminescu, 1975;
Iepuri si anotimpuri, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1976;
O nunta de cenusa, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1977;
Un potop de simpatii, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1978;
Coplesit de glorie, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1980; Prognoza meteorologica, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1981;
intrebare retorica, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1983;
Caligrafie si culori, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1984;
Numai dulceata porumbelor, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1985;
Suvenir, Bucuresti, Editura Albatros, 1986 (colectia "Cele mai frumoase poezii);
Tango si alte dansuri, Bucuresti, Editura Albatros, 1989;
Piata Tien An Menii, Bucuresti, Editura Albatros, 1991;
Visul vine pe scara de servici, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1991.
Jurnal a aparut in volumul Trecatorul de demult. Bucuresti, Editura Eminescu, 1975.
Existenta banala a aparut in volumul Coplesit de glorie, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1980.
Zi anonima a aparut in volumul intrebare retorica, Cluj-Napoca, Editura Dacia,
1983.
Sonata a aparut in volumul Tango si alte dansuri, Bucuresti, Editura Albatros,
1989.
Citeste si:
|
|