Romulus Guga
Nastere: 2 iunie 1939 in Oradea
Deces: 18 octombrie 1983
S-a nascut la 2 iunie 1939 in Oradea. A urmat cursurile liceului "Emanoil Gojdu" din localitate, apoi ale liceului din Dej, pe care le-a incheiat in 1956. Se inscrie la Facultatea de Filologie a Universitatii din Cluj si isi da licenta in 1962. Un timp lucreaza ca metodist la Casa universitarilor din acest oras, apoi devine secretar al Teatrului de Stat din Targu Mures (1967-1971) si redactor sef al revistei " Vatra ". A debutat ca poet in 1958 in paginile revistei clujene " Tribuna ", dar este cunoscut in peisajul literar mai mult ca prozator si dramaturg.
A desfasurat o intensa activitate publicistica. A incetat din viata, prematur, la 18 octombrie 1983
In timpul vietii poetul a publicat doar doua plachete de versuri. intr-un text modern construit, Romulus Guga se dovedeste deopotriva un poet angajat in linia liricii ardelene, indeosebi de esente blagiene, prin preluarea marilor teme caracteristice acesteia intr-o nota personala. Se pot stabili si alte filiatii, gratie structurii intelectuale si vastitatii informative a creatorului.
O a doua atitudine lirica personala este data de originalitatea viziunii poetice, care face ca marile teme sa fie regasite la poet in organizari noi.
Poetul si criticul Stefan Aug. Doinas observa ca Romulus Guga realizeaza " aproape o viziune inversa a unui raport intre entitati", in sensul ca, spre exemplu, eternitatea premerge vietii, "ea este data odata cu intrarea in devenire si pierduta pe masu-ra inaintarii in varsta"; in acelasi sens, statuia ca imagine emblematica a eternitatii "este plasata inaintea consumarii depline a vietii".
Poet reflexiv, dar de o reflexivitate pornita din concretetea imaginilor, a viziunii, Romulus Guga nu a avut timpul sa se exprime plenar in lirica noastra.
Volume de versuri:
Barci parasite, Bucuresti, E.P.L., 1968;
Totem, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1970;
Poezii, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1986.
Un duh straniu umbla prin vazduh a aparut in volumul Totem, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1970.
Ochiul negru a aparut postum in volumul Poezii, editie ingrijita de Romulus Vulpescu, cu o prefata de Stefan Aug. Doinas, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1986.
Citeste si:
|
|