Ruxandra Cesereanu
Nastere: 1963
Deces: ?
Ruxandra-Mihaela Braga (n. Cesereanu) este o poeta, prozatoare, cadru didactic universitar și eseista romanca. Ruxandra Cesereanu este fiica scriitorului Domețian Teodoziu Cesereanu și a soției sale, Aurora.
Ruxandra Cesereanu este o poeta autentica, neglijata in mod ciudat de L. Ulici in atit de incapatoarea sa antologie. Aceasta omitere uliciana ridica un semn de indoiala in legatura cu intuitia critica a antologatorului.
Poetii nouazecisti (printre care Paul Daian, Simona Popescu, Lucian Vasilescu, Saviana Stanescu) au renuntat programatic la componenta retoric estetica in discursul lor; ei au constatat experimental ca existenta clinica e mai vitala si au optat instinctiv pentru o poetica schizofrenica, transcriind simptomele nude ale sciziunii interioare, fara nici un fel de sublimare. Asa cum singura se explica, Ruxandra Cesereanu se simte acaparata si sufocata, ca subiect existential, de materia viseoasa, morbida a "oceanului schizoidian" in care ne aflam imersi cu totii. Acum schzoidia s-a generalizat, a devenit o stare ospiciala (deja Liviu Ioan Stoiciu avansase la Post-ospicii in 1997) si cine accede la ea ca la o stare de normalitate se vindeca; plonjonul schizoidal al poetei mai inseamna in acelasi timn si o intoarcere in apele amniotice primitoare din pintecul matern, adica se indica aici aspiratia pura catre acea ipostaza de "nenascut" nichitiana in care totul "era moale si cald". Dar astazi, din pacate, actul poetic nu mai conduce la vindecarea cathartica, caci - dupa cum afirma Stefania Mincu in recenzia sa - "poezia aceasta nu mai e o terapeutica (un pharmakon) ci o descriere fastuoasa a simptomelor care iau infatisarea unor pitoresti cosmaruri instalate cu drept deplin in viata cotidiana absorbind-o si acoperind-o perfect: eul traieste detasat de ele, fara a mai suferi propriu-zis, ci fiind in deplina obisnuinta cu ele, cu aceste mega-viziuni devenite absolut benigne si ineficace, ca si cum raul si-ar pierde brusc puterea pentru ca nu lasa spatiu de diferenta binelui si, in acest fel, taie posibilitatea suferintei, o elimina pur si simplu, in chip oblivional, nelasindu-i putinta de reliefare" (Paradigma, nr. 2, 1998).
Volume publicate:
Zona vie (1993);
Gradina deliciilor (1993);
Cadere deasupra orasului (1994);
Oceanul Schizoidian (1998);
Femeia-cruciat (1999).
Citeste si:
|
|