Poetul zilei
Dragoş Protopopescu
(1892 - 1948)

3 Poezii
1 Sonete
1 Romante

Poezia de azi

Primavara
de Virgil Gheorghiu
E primavara iarasi si pasarile cinta
Ascunse printre frunza ciresilor albiti,
Un cintec de-amintire, iubirea noastra sfinta

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Stela Viniţchi Rădulescu biografie completa

Poezii



Stela Viniţchi Rădulescu
Nastere: 12 mai 1936 in Cluj
Deces:

S-a nascut la 12 mai 1936 in Cluj.

Incheie studiile liceale la Brasov (1953), urmeaza apoi Facultatea de Filologie, sectia franceza, din cadrul Universitatii Bucuresti, absolvita in 1958.

Este un timp profesoara de liceu, apoi lector la catedra de limbi straine a Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din Capitala. in anul 1977 obtine doctoratul in filologie la Universitatea din Bucuresti cu o teza despre Eugen Ionescu si Samuel Beckett. Debutul poetic ii este adapostit de revista "Luceafarul". Din 1983 traieste in S. U.A. A lucrat ca lector de limba franceza la Universitatea Loyola din Chicago pana in 1995- in prezent este lector de limba franceza la Universitatea Northwestern din acelasi oras. Scrie deopotriva poezie in limbile romana si engleza.


A continuat sa colaboreze la reviste din diaspora precum "Limite", "Dialog", "Argo", "Agora". A publicat de asemenea volume de poezii in limba engleza, a colaborat cu poeme la reviste literare din S.U.A.: " Voices International", "Pleiades", "New Voices". Un volum de poeme in limba romana, intre clipa si vreme, isi asteapta editorul, Criticul literar Virgil Ierunca subliniaza ca in poezia Stelei Vinitchi Radulescu "e frig si destin"; "dragostea e "rastignita-", erosul e "sub semnul covarsitor al thanatosului", iar "transparenta e vulnerabila". "Rareori o poezie a fost mai tributara vointei de neprihanire" ca aceea a poetei, care"cultiva () o sfiiciune a spusului", afirma criticul literar amintit.

O sintetica si admirabila prezentare a liricii sale o face si poetul Alexandru Lungu, relevandu-i "relatia, reciproca si continua, de domnie/robie dintre cuvant si poeta. Un pact originar, sub lumina caruia se desfasoara ritualuri singulare si nasc ucazuri metafizice. Ritualurile sunt hieratice, fara sa cada vreodata in uscaciune, ucazurile au o rostire majestuoasa, fara a se lasa incorsetate in conventii.

Poeta are curajul de a-si purta umbra propriei singuratati, in pas cu insingurarea regala a cuvintelor, pana in aura unui orizont unde nu numai cerul si pamantul, ci deopotriva viata si moartea se pot contopi intr-o trecere fericita".

Volume de versuri:

Versuri, Bucuresti, E.P.L., 1969;
Dincolo de alb, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1973;
Risipa unei veri, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1978;
Singuratatea cuvintelor, Bucuresti, Editura Eminescu, 1980.

Fara vorbe timpuri de aur a aparut in volumul Risipa unei veri, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1978.
Ca o amintire a aparut in volumul Singuratatea cuvintelor, Bucuresti, Editura Eminescu, 1980.


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Stela Viniţchi Rădulescu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani