Vasile Nicolescu
Nastere: 1 noiembrie 1929
Deces: 31 mai 1990
S-a nascut la 1 noiembrie 1929 in localitatea Podenii Vechi, judetul Prahova.
Face studiile liceale in Ploiesti, la "Spiru Haret", pe care le incheie in 1949. intre timp debuteaza cu versuri in revista "Natiunea" condusa de George Calinescu, si, in acelasi an, 1946, publica si intaia placheta de versuri, Liturghii negre, la Tipografia Presa noastra. Se inscrie la Facultatea de Filosofie din Bucuresti, pe care o absolva in anul 1953- Lucreaza ca redactor responsabil la sectorul de poezie si critica literara al Editurii pentru Literatura. Urmeaza un curs de specializare in Franta, in domeniul activitatii editoriale, apoi este director al Editurii pentru Literatura Universala.
Pe linie culturala editeaza albume de arta, lucreaza scenarii si comentarii pentru scurt-metraje cu continut documentar, este eseist, traducator remarcabil, realizator a trei antologii tematice si, bineinteles, poet. A primit numeroase premii si distinctii: Premiul Uniunii Scriitorilor, in 1970, pentru traduceri din poezia lui Henri Michaux, Premiul Uniunii Scriitorilor, in 1972, pentru volumul de versuri Clopotul nins, si in 1978 pentru volumul de poeme intalnire in oglinda.
Poezia sa, cu sincopele inerente epocii traversate, se dezvolta concentric din placheta de debut, atingand cotele notabile in volumele de deplina maturitate. Tematic se subsumeaza subiectelor lirice eterne, stilistic poetul dezvolta o adevarata arta de orfevru, incrustand sentimentul intr-o maiastra lucratura de filigran. Este notabila pasiunea lui pentru forme si formule ale diafanului, realitatea trecand astfel in irizari de curcubeu; joc superior de decorporalizare, de dematerializare a materialului.
Volume de versuri:
Liturghii negre, 1946; Poeme, Bucuresti, E.P.L., 1963;
Parabola focului, Bucuresti, E.P.L., 1967;
Clopotul nins, Bucuresti, Editura Eminescu, 1971;
Sectiunea de aur, Bucuresti, Editura Eminescu, 1973;
Poeme, Bucuresti, Editura Albatros, 1974;
Transfigurare, Bucuresti, Editura Eminescu, 1976;
Lumea diafana, Bucuresti, Editura Eminescu, 1977;
intalnire in oglinda. Bucuresti, Editura Eminescu, 1978;
Corabia de sunete, Bucuresti, Editura Eminescu, 1981;
O gradina pentru Orfeu, Bucuresti, Editura Eminescu, 1982;
Semnatura fulgerului, Bucuresti, Editura Eminescu, 1983;
Magnolii si fum, Bucuresti, Editura Minerva, 1986 (B.P.T.);
Fugato, Bucuresti, Editura Eminescu, 1987.
Camasa lui Nessus a aparut in volumul Clopotul nins, Bucuresti, Editura Eminescu, 1971.
Cantec a aparut in volumul Sectiunea de aur, Bucuresti, Editura Eminescu, 1973.
Citeste si:
|
|