Poetul zilei
Gheorghe Izbăşescu
(1935 - ?)

6 Poezii

Poezia de azi

Cules de vie
de Agatha Bacovia
Te-au vaduvit de rod culegatorii,
Cad grei ciorchinii dulci sub prese,
Si singele tau curge purpuriu

Citeste Poezie completa
 

 

 

Ghicitori
Povesti
Top 40 poeti
Top autori

 

Cautare avansata

Victor Felea biografie completa

Poezii



Victor Felea
  sul up  
  poetul Victor Felea  
  sul_down  
Nastere: 24 mai 1923, Muntele Baișorii, județul Cluj

Deces: 28 martie 1993, Cluj-Napoca

S-a nascut in localitatea Muntele Baisorii, judetul Cluj, la 24 mai 1923.

Face studii de drept sifilosofie la Cluj. Lucreaza un timp ca ziarist la " Tribuna noua, apoi ca referent literar la Teatrul National din acelasi oras, iar timp de un an este cursant la Scoala de Literatura "Mihai Eminescu .

Ocupa functiile de redactor la revista "Steaua, redactor sef adjunct la revista "Tribuna, ambele din Cluj-Napoca. Colaboreaza publicistic inca din anii studentiei, ani in care redacteaza si primele poeme. Adesea activitatea de critic literar a estompat-o pe aceea de poet. A murit la 31 martie 1993.

Poetul si-a legat activitatea indeosebi de revista "Steaua, in cadrul careia, impreuna cu Petre Stoica, Aurel Gurghianu, A. E. Baconsky, reprezinta o prima incercare de resurectie a lirismului romanesc, dar nu singura in acele timpuri. Aceasta se realizeaza mai ales sub semnul miscarii expresioniste, pe care poezia ardeleana a receptat-o mai activ. Un expresionist in fond este si Victor Felea, mai ales in cea de-a doua etapa a liricii sale, in care totusi spiritului debusolant si angoasei existentiale poetul ii opune un echilibru interior. Ultimele volume de poezii inclina catre meditatia lirica deschisa, simpla, beneficiind de calmul experientei asumate. Orizonturile se lumineaza mioritic.

Precum poetul milanez Luciano Erba, care se considera un tranviere metafisico, ce evadeaza din vacarmul citadin in spatiile epifanice din jurul orasului, la fel Victor Felea se refugiaza intr-un spatiu securizam tot prin intermediul unui mijloc de locomotie neobisnuit (Ma urc si eu intr-o scoica transparenta / Si-alunecam intr-o vale obscura / Apoi intr-un tirziu ma intorc / si ma culc intr-un vis). Mic si fara importanta, preocupat de citeva ginduri prozaice, poetul paseste pe strazi neobservat si poate umilit, indreptindu-se diferent spre telul cotidian, condus de citeva utopii si sperante ce-i soptesc persuasiv '-rezista rezista. Se afla aici transcrisa direct - fara prea multe opinteli
torice _ cniar drama umana ce ne stilizeaza destinul, evocata sobru, cu mijloace simple, de un Eugenio Montale. in postura unui San Franciso modern. Victor Felea vrea sa aduca multumiri delicatelor fapturi ale ierbii si florilor si-i indeamna pe trecatori sa-si potoleasca setea de albastru privind gingasele siluete ale fecioarelor / infiorate si fragede / Calcind pe covorul luminii. Din orice vers sau sintagma poetica transpare discret atitudinea altruista, orientata spre auto-cenzura claustranta a unui actant sters ce cutreiera plin de-o secreta invidie nemaipomenita Realitate, sustragindu-se programatic vitalismului retoric al congenerilor, obscurizati de priza metafizica la real. Victor Felea se simte ca un Gulliver intrind triumfator in imperiul faptelor/semnelor marunte ce inaugureaza formidabila aventura a zilei care asteapta sa fie cucerita fenomenologic prin participarea minimalista la evenimentele neinsemnate; pentru a rezista in aceasta intreprindere temerara, poetul se transforma voluntar intr-o institutie a rabdarii. intilnindu-1 de citeva ori pe culoarele inguste ale mult contestatei Uniuni a Scriitorilor, mi s-a parut ca figura macerata interior a poetului se lumina intermitent de o aura invizibila de zeu obosit. Haloul melancolic al privirii sale autoironice te invaluia protector si te izola de agresivitatea intrusilor invadanti; rabdarea institutionala si retractilitatea ferma il protejau de insistenta imposturii. Aceasta izolare aristocratica a actantului solitar nu i-a fost acceptata cu lejeritate si poate ca astfel se explica uitarea intoleranta de astazi.

Volume de versuri:

Murmurul strazii, Bucuresti, E.S.P.L.A., 1955;
Soarele si linistea, Bucuresti, E.S.P.L.A., 1958;
Voci puternice, Bucuresti, Editura Tineretului, 1962;
Revers citadin, Bucuresti, E.P.L., 1966;
Omul modern, Bucuresti, Editura Tineretului, 1967;
Ritual solitar, Bucuresti, E.P.L., 1969;
Sentiment de varsta, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1972;
Cantecul materiei, editie selectiva, Cluj, Editura Dacia, 1973; Reminiscente naive, Bucuresti, Editura Eminescu, 1977;
Gulliver, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1979;
Istorie personala, Bucuresti, Editura Eminescu, 1983;
De toamna, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1986;
Decorul sperantei, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1988.

Poeziile selectate, Soapte de dragoste si Nu dori, au aparut in volumul Istorie personala, Bucuresti, Editura Eminescu, 1983.


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Victor Felea pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani