Vladimir Streinu biografie completa

Poezii



Vladimir Streinu
  sul up  
  poetul Vladimir Streinu  
  sul_down  
Nastere: 23 mai 1902, comuna Teiu, Argeș

Deces: 26 noiembrie 1970

Vladimir Streinu - pseudonim al lui Nicolae Iordache - a fost un autor, critic literar, deputat, estetician, istoric literar, pedagog, scriitor roman.

S-a nascut in comuna Teiu, judetul Arges, la 23 mai 1902. Face scoala primara in satul natal (1907-1912), apoi liceul la Pitesti, pe care il absolva in 1919-1920, dupa ce fusese un timp elev la Scoala Militara si chiar participant voluntar in armata romana in prima conflagratie mondiala.

Intre 1920 si 1924 urmeaza studii superioare la Bucuresti, incheiate cu licenta in litere si filosofie (1924) si absolvirea, in acelasi an, a Seminarului Pedagogic. in perioada studiilor bucurestene frecventeaza cenaclul criticului Eugen Lovinescu, mentorul cenaclului vazand in el un mare poet. Prima poezie ii apare in 13 februarie 1921 in "Adevarul literar si artistic".

Tot in vremea studentiei, in perioada 1923-1924, este secretar de redactie la revista "Cugetul romanesc" a lui Tudor Arghezi si Ion Pillat. Dupa absolvirea facultatii este, pentru putin timp, profesor secundar la licee din Turnu Severin, Gaesti, Pitesti, Bucuresti. Va continua insa o activitate publicistica intensa: intre 1926-1927 este redactor al revistei "Sburatorul", in 1928 tipareste (impreuna cu Serban Cioculescu, Pompiliu Constantinescu si Tudor Soimaru) primul numar al revistei "Kalende", colaboreaza la "Convorbiri literare", "Azi", "Gandirea", "Cugetul romanesc", "Contimporanul", "Revista Fundatiilor Regale" (unde este un timp si redactor), "Preocupari literare" (la care este, intre 1942-1943, director), "Saptamana muncii intelectuale si artistice" s.a. Dupa o incercare de a si sustine doctoratul la Sorbona (1926-1928), va trece in 1947 examenul de doctorat la Universitatea din Iasi cu o teza despre versul liber.

Dupa al doilea razboi mondial poetul se imbolnaveste de tuberculoza pulmonara, este indepartat din invatamant si publicistica; un timp este custode, apoi mozaicar, apoi cercetator la Institutul de Lingvistica al Academiei. Dupa atata absenta fortata, marcata si de "erori judiciare", este adus de George Calinescu la Institutul de Istorie si Teorie Literara, iar din 1969 va fi director al Editurii Univers. Reintegrat in invatamantul superior incepand din 1968-1969, va fi doar pentru scurt timp slujitor al catedrei: moare la 26 noiembrie 1970. Lasa in urma sa o opera vasta si variata, concretizata in volume individuale sau colective, antologii, traduceri, monografii, istorie literara, rod al unor preocupari multiple de critic, istoric si teoretician literar, eseist, lingvist, filolog, folclorist, traducator.

Activitatea de critic, istoric si teoretician literar l-a impus in peisajul nostru spiritual, lasand in umbra pe cea de poet, prea putin cunoscuta, dar poezia l-a urmarit toata viata. Criticul literar George Muntean afirma chiar ca poezia se cere plasata " in nucleul central al puternicei lui individualitati", ea fiind centrul de iradiere pentru celelalte manifestari. Eugen Lovinescu si George Calinescu semnaleaza spiritul ermetic al poeziei in discutie, Serban Cioculescu ii remarca , forma densa si concentrata". Pe parcursul unei evolutii de decenii, liricalui Vladimir Streinu se va manifesta insa variat. George Muntean ii surprinde deopotriva spiritul romantic dar "supravegheat cu severitate", forma care este "predominant clasica", dar si relevarea de "stari sufletesti caracteristice contradictoriului om modern". Discretul "ton neoclasic" (idem) al versurilor ultimilor ani vine sa incoroneze o armonizare a contrariilor, specifica de obicei criticilor-poeti.

Unicul volum de versuri, Ritm imanent, a aparut postum, in 1971, Ia Editura Eminescu, prin grija fiicei poetului, actrita Ileana Iordache.

Temutul vanator a aparut in "Romania literara" din 7 noiembrie 1968.
Datata si localizata in caietul manuscris "26 noiembrie 1950, Balotesti".
Diana a aparut in volumul Ritm imanent, Bucuresti, Editura Eminescu, 1971. intr-un manuscris apare datata 1952.


Citeste si:

Poeziile poetului



Biografia lui Vladimir Streinu pe pagina ta
Adauga link pe pagina web a site-ului tau.



Poezii despre:

Primavara

Toamna

Iarna

Iubire

Bucurie

Viata

Flori

Boala

Singuratate

Frica

Scoala

vezi mai multe

Politica de confidentialitate



Copyright 2024 © Poeziile sunt proprietatea poetilor. Toate poemele sunt reproduse in scop educational pentru informarea utilizatorului.Contact (Poeziile.com - Portal de poezie romaneasca )
Mari poeti romani